I fredens tecken: Lucka 22

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

Nu har vi nästan gått igenom alla artister som har fått tävla för Ukraina (och några som inte fick tävla) mellan åren 2003 och 2022. Innan vi går in på våra favoriter bland låtarna som tävlat dessa år ska Robban presentera ytterligare fem favoriter från tidigare ukrainska ESC-uttagningar. Presentationerna sker utan inbördes ordning.

Du får gärna kommentera hans val!

 

Freedom Jazz – ”Cupidon”

Musikgruppen Freedom Jazz ställde upp i Vidbir 2019 med sin låt ”Cupidon”. De tävlade först i uttagningens andra semifinal, som de för övrigt vann, och i finalen vann de också juryomröstningen men blev bara trea hos tittarna. Det räckte i alla fall till en andraplats efter Maruvs ”Siren Song”. När Maruv sedan inte längre var aktuell att tävla för Ukraina längre (läs gärna mer om detta i lucka 19) tillfrågades istället Freedom Jazz om de ville ta över Maruvs plats vilket de däremot inte ville. Även tredjeplacerade gruppen Kazka tillfrågades men även de avböjde att ta över platsen.

 

 

Max Braskih – ”Dance”

Sångaren Max Braskih fick sin plats i den ukrainska Eurovision-uttagningen 2012 som inröstad joker från en onlineomröstning. I den final som sedan hölls lyckades han bli en av toppfavoriterna och var bara tre poäng från att vinna. Juryn hade honom som tvåa medan tittarna satte honom på fjärde plats. Det blev istället som bekant juryns favorit och tittarnas tvåa Gaitana som vann.

 

 

Anastasia Prikhodko – ”Action”

Sångerskan Anastasia Prikhodko hade under 2009 först försökt tävla i den ukrainska Eurovision-uttagningen men valde att ställa upp i den ryska som hon också vann. Samma år ägde Eurovision rum i Moskva i Ryssland varför hon blev värdnationens tävlande. Två år senare, 2011, gjorde hon ett nytt försök att tävla i den ukrainska uttagningen. Med sitt bidrag ”Action” tog hon sig till den nationella finalen via heats och semifinal där hon hamnade på åttonde plats. Hon gjorde även ett tredje försök 2016 med ”I Am Free Now” som dock inte tog sig till final.

 

 

Oxana Nesterenko – ”Mondo Blu”

Samma år som tidigare nämnda Max Braskih tävlade i den ukrainska Eurovision-uttagningen (2012) medverkade också artisten Oxana Nesterenko med sin låt ”Mondo Blu”. Även den här låten var en av toppfavoriterna i omröstningen då det blev en fjärdeplats hos juryn och femteplats hos tittarna vilket räckte till en tredjeplats totalt sett.

 

 

Lena Korneeva – ”You’ll Be The Winner Forever”

I den ukrainska ESC-uttagningen 2013 tävlade bland andra sångerskan Lena Korneeva med bidraget ”You’ll Be The Winner Forever” som hamnade på tionde plats totalt sett när alla poäng var utdelade.

 


 

Kommentera