I fredens tecken: Lucka 21

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 21:a luckan berättar vi om den artist som skulle ha representerat Ukraina i Eurovision 2022 men som på grund av olika händelser inte fick tävla.

 

Vem handlar det om?

Sångerskan Alina Ivanivna Pash föddes den 6:e maj 1993 i Bushtyno i Ukraina. Hon gjorde sig känd för allmänheten då hon tävlade i ukrainska X Factor 2016 där hon tog sig hela vägen till en tredjeplats.

År 2022 ställde hon upp i ukrainska Eurovision-uttagningen Vidbir med bidraget “Tini zabutukh predkiv” där hon tävlade mot sju andra låtar. Just den här upplagan av Vidbir bestod endast av en finalkväll istället för att produktionen anordnade semifinaler inför finalen. Resultatet avgjordes av juryröstning och tittarröstning som hade lika stor makt vardera.

Själva omröstningen blev något kaotisk när man skulle presentera resultaten, bland annat efter att resultattavlan slutade att fungera under pågående poängutdelning. Programledarna fick därför läsa upp resultaten från ett papper där det framgick att Alina Pash hade vunnit juryröstningen och blivit tvåa i tittarröstningen vilket gav 15 poäng mot tvåan Kalush Orchestra som fick 14 poäng. Därmed utsågs Alina Pash till vinnare och där representant för Ukraina i Eurovision 2022. Men historien är inte över…

 

 

Hoppade av sin Eurovisionmedverkan

…för när programmet var slut och segern firad började TV-bolaget UA:PBC granska Alinas tidigare resmönster bland annat efter att det framkommit att hon hade besökt Krimhalvön under år 2015, alltså ett år efter det att halvön annekterades av Ryssland. Enligt ukrainsk lag är det förbjudet att besöka Krimhalvön om man inte reser in från Ukraina. Efter ett tags granskande valde Alina att hoppa av sitt representantuppdrag varför UA:PBC istället tillfrågade tvåan Kalush Orchestra som tackade ja till att tävla för Ukraina i Eurovision 2022.

 


 

Kommentera