I fredens tecken: Lucka 7

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den sjunde luckan berättar vi om ytterligare en artist som var nära att ge Ukraina en andra Eurovisionseger.

 

Vem handlar det om?

Karolina Miroslavivna Kuiek, här mer känd som Ani Lorak (namnet Karolina baklänges), föddes den 27:e september 1978 i Kitsman, Ukraina (dåvarande del av Sovjetunionen). Hon är artist, låtskrivare och skådespelerska som sedan 1995 använder sig av namnet Ani Lorak som artistnamn.

Ani Lorak kom redan i sin barndom att syssla med musik bland annat tävlade hon i olika sångtävlingar som till exempel Pervotsvit där hon utsågs till vinnare, och genom detta mötte hon även en producent som gjorde att hon som 14-åring fick chansen till ett skivkontrakt. 1995 flyttade hon till Kiev där hon fortsatte att skapa musik och blev snabbt känd. Senare gick resan vidare till bland annat New York i USA där hon också skapade musik.

 

Flera försök till Eurovision

Som vi tidigare berättat om tävlade Ani Lorak i Eurovision-uttagningen 2005 och slutade då tvåa efter GreenJolly. 2008 gjorde hon ett nytt försök, den här gången med låten ”Shady Lady” och nu blev det seger – i alla fall på hemmaplan.

På plats i Belgrad i Serbien, där Eurovision 2008 ägde rum, var Ani Lorak en av favoriterna och det tillsammans med Sveriges representant Charlotte Perrelli där båda hade liknande scenklädslar och scenframträdanden. Numret tilltalade Europa mycket – Ukraina vann sin semifinal och i finalen blev man ånyo tvåa, denna gång efter grannen Ryssland. För Sverige gick det desto sämre, men det är en annan historia…

Det ska tilläggas här att även fast Ukraina hade kommit tvåa i Eurovision året innan fick de kvala via en semifinal. Detta skedde sedan EBU justerat reglerna så att endast ”Big Four” inklusive värdnationen är direktkvalificerade. Övriga länder får tävla genom minst en av två semifinaler och tävla om 20 finalplatser.

&nsbp;

 

Vad har hänt sen?

Efter ESC har vi sett Ani Lorak vara programledare för Junior Eurovision Song Contest 2009. Hon har också släppt musik regelbundet och varit ambassadör för olika välgörenhetsprojekt. Men vi har inte fått se henne göra ett nytt försök att tävla i Eurovision Song Contest. Idag är hon gift och är mamma till en dotter som föddes år 2011. Hon har fortsatt att ge ut musik med ett antal singelsläpp varje år.

 


 

Kommentera