Bella Notte – Lucka 13

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Så här på Luciadagen går vi över till Italiens 1980-tal i tävlingen med att berätta om artisterna som tävlade 1980 och 1983.

 

Alan Sorrenti

Alan Sorrenti föddes den 9:e december 1950 i Neapel. Hans pappa är från Italien medan mamman kommer från Wales vilket också föranledde att Alan spenderade mycket av sin barndom i Wales.

Musikkarriären inleddes under 1970-talet med rockmusik inspirerad av andra stjärnor som Tim Buckley och Shawn Phillips. 1972 släppte han sitt första album och det följdes sedan upp med en rad singlar och fler album. Någonstans runt mitten/slutet av decenniet började Alan byta stil från rock till discomusik och med låtarna Figli delle stelle och Tu sei l’unica donna per mefick han stora hits kommersiellt och även internationellt!

När 1970-talet övergick till 1980-tal blev Alan tillfrågad att representera Italien vid Eurovision Song Contest (1980) vilket han tackade ja till. Bidraget som valdes ut hette ”Non so che darei” och kan enklast beskriva som en kärlekslåt i svårmod. Det gav i alla fall mycket poäng och han slutade på en sjätteplats, vilket för den tiden var en väldigt bra placering för Italien som under flera år haft sämre och sämre slutplaceringar.

 

På grund av olika händelser lämnade Alan tillfälligt artistlivet under större delen av 1980-talet men gjorde comeback 1987 och har hållit på sedan dess.

 

Riccardo Fogli

Riccardo Fogli föddes den 21:a oktober 1947 i Pontedera. Under 1960-talet debuterade han musikaliskt genom sin medverkan i Gli Slenders som sedan följdes upp med att bli sångare i gruppen Pooh. Detta skulle dock inte vara i allt för många år då han 1973 lämnade bandet för att satsa på sin solokarriär.

Som sin egen artist började det väldigt bra då han fick hits med sina två första album Ciao amore come stai respektive Riccardo Fogli. En av låtarna blev en riktig stor hit. Och det skulle fortsätta lika bra under 80-talet med fler framgångar.

1982 deltog Riccardo i Sanremofestivalen med Storie di tutti i giorni som tog hem segern i tävlingen. Det här ledde till att han skulle få tävla i Eurovisionen, dock inte med den låten och heller inte det året, utan hans medverkan flyttades fram ett år. Italien hade nämligen valt att ta en kort paus från Eurovisionen efter 1980 p.g.a. ointresse, men 1983 var Rai tillbaka i tävlingen igen. Bidraget som valdes ut åt Riccardo var ”Per Lucia” som slutade på 11:e plats i finalen. Det kan tilläggas att han fick uppträda precis efter Carola Häggkvists ”Främling”.

 

Åren efter Eurovision fortsatte Riccardo att göra och släppa mer musik och 1991 deltog han åter i Sanremofestivalen dit han återkom ytterligare gånger utöver annan medverkan. År 2015 återförenades gruppen Pooh igen för att fira gruppens 50-årsjubileum. Det blev i alla fall en jubileumsturné. Så sent som i mars 2021 släppte han en ny singel.

 


 

Kommentera