Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 1

ukrainecalling-header-01

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 1 december, inleder vi kalendern med att presentera Ukrainas första representant – Oleksandr Ponomariov!

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2003: Oleksandr Ponomariov

Oleksandr Ponomariov föddes den 9 augusti datum 1973 i Chmelnytskyj, Ukraina. Som ung var Oleksandr lovande i boxning men fick tyvärr sluta efter ett synfel som satte stopp för tävlingsmöjligheter. Då sökte han sig istället till en musikkarriär som sedan ska ha visade sig vara ett smart val. Oleksandr har varit aktiv med musik sedan 1992 och har deltagit i flertalet nationella och internationella festivaler och släppt 4 album. 1998 fick han utmärkelsen ”Honored artist of Ukraine” som delas ut av presidenten i Ukraina.

2003 var debut för Ukraina i ESC och hedersuppdraget gick till Oleksandr med låten ”Hasta la Vista” som valdes internt. Det slutade med en 14:e-plats, av 26 tävlande, och kammade ihop 30 poäng från 5 länder, där den högsta poängen kom från Polen (10 poäng). Trots en 14:e-plats så är detta ett av Ukrainas sämsta placeringar någonsin i tävlingen. Några andra har dock hamnat sämre – Gaitana 2012 med låten ”Be my Guest” (13:e plats) och GreenJolly 2005 med låten ”Razom nas bahato” (19:e plats).

Efter tävlingen har han släppt 3 album i hemlandet och deltagit i olika tv sammanhang i samband med ESC, bland annat varit jury i Junior ESC i Ukraina. 2016 gjorde han en duett med Ukrainas representant 2014 Mariya Yaremchuk, en melodisk balad på ukrainska.

 


 

Kommentera