I fredens tecken: Lucka 5

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den femte luckan berättar vi om sångerskan som fick tävla för Ukraina i Eurovision 2006.

 

Vem handlar det om?

Tetyana Hryhorivna Liberman, mer känd som Tina Karol, föddes den 25:e januari 1985 i Orotukan i Magadan Oblast i den mest östra delen av Ryssland (Östsibirien) som under tiden var en del av Sovjetunionen. Tidigt flyttade dock familjen från Ryssland till västra Ukraina där Tina växte upp.

Som tonåring flyttade Tina Karol till Kiev för att vara med i en dansensemble, där hon både sjöng och dansade, samtidigt som hon studerade på musikskolor för att utbilda sig till popsångerska. Hon fick snabbt framgångar som ledde till att hon hamnade som solist i den ukrainska arméns sång- och danskår som tog henne över hela världen. Detta följdes sedan upp med ett internationellt genombrott genom talangjakten New Wave. I samband med detta antog hon också sitt nuvarande artistnamn Tina Karol.

 

Deltog i Ukrainas Eurovision-uttagning 2006

Under vintern 2006 deltog Tina Karol i den ukrainska Eurovision-uttagningen som skedde genom programmet Ty Zirka som baserades på formatet från den irländska tv-showen You’re a star. I finalen tävlade Tina med sitt bidrag “I am your queen”, och lyckades efter en rafflande omröstning besegra de närmaste konkurrenterna Kirill Turichenko och Irina Rosenfeld. Efter vinsten valde man att skriva om hela låten, varpå titeln byttes ut till “Show me your love”.

Eftersom Ukraina inte hade lyckats ta sig upp till toppen i finalen 2005 fick Tina Karol kvala genom semifinalprogrammet, vilket hon gjorde (om än först på sjunde plats). Väl i finalen gick hon ut på position 17, alldeles efter finländska bandet Lordi – som överraskande lyckades vinna. Tina fick nöja sig med en ny 7:e plats, men lyckades i alla fall garantera Ukraina en plats i finalen nästkommande år.

 

 

Vad har hänt sen?

Efter Eurovision släppte Tina Karol två album – ett på engelska och ett på ryska/ukrainska. Samtidigt påbörjade hon också en pilotutbildning på distans från Ukrainas nationella trafikflyghögskola. 2008 gifte hon sig med sin producent Eugeny Ogir, och paret fick ett barn tillsammans kort därpå. Intressant nog så släppte hon då 2009 en barnbokssaga; “Pautinka” vari flera kända Eurovisionkaraktärer finns med – bl.a. Verka Serduchka och Philip Kirkorov. Hon påbörjade samtidigt en politisk karriär, till stöd för Ukrainas dåvarande premiärminister Yulia Timoshenko. Emellertid avbröts hennes engagemang 2013 då hennes make dog i magcancer. Efter det har hon varit verksam som tv-personlighet i form av domare i Ukrainska “The Voice” samtidigt som hon också har hållit igång musikkarriären.

Sedan 2022 har hon valt att flytta till grannlandet Polen och uppträtt världen över för att supporta sitt hemland.

 


 

Kommentera