Bella Notte – Lucka 3

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Nu fortsätter vi resan som har anlänt till början av 1960-talet…

 

Renato Rascel

Artisten Renato Rascel föddes den 27:e april 1912 och växte upp i Rom om än att familjen ständigt verkade flytta p.g.a. föräldrarnas yrken. Som barn visade Renato på talang inom sång och musik vilket gjorde att han snabbt hamnade i sådana sammanhang.

Under 1930-talet antar Renato sitt blivande efternamn Rascel som han dock stavar om från Rachel. Det var också under den här perioden som han blev ett stort namn inom skådespeleribranschen och gjorde debut i biofilmer. Efter Andra världskrigets slut kommer Renato tillbaka till underhållningsbranschen igen och år 1960 fick han tävla i Sanremofestivalen med låten ”Romantica” som vann och fick därmed tävla i Eurovisionen. Det slutade med en åttondeplats.

Framgångarna på scenen fortsatte även efter Eurovisionen, och han satsade även på en karriär inom författarlivet. I takt med sin ålder valde Renato att under 80-talet dra sig tillbaka och i början av år 1991 avled han vid en ålder av 78 år.

 

Betty Curtis

Roberta Corti, eller Betty Curtis som hennes artistnamn var, föddes den 22:a mars 1936.

Hon debuterade publikt i slutet av 1950-talet bland annat som nykomling i Sanremofestivalen 1959. Det blev ingen seger då, ej heller 1960. Men ett år senare skulle stjärnorna stå helt rätt för Bettys del som vann på hemmaplan med låten ”Al di là”, vilket innebar att hon fick tävla för Italien i Eurovision Song Contest. Den finalen ägde rum i Cannes i Frankrike och slutade med en femteplats när alla poäng hade delats ut.

Betty kom även att ställa upp i Sanremofestivalen flera gånger på 60-talet, men det blev aldrig någon mer seger. Hon fortsatte att ge ut musik under hela 60- och -70-talet, därefter glesade sig nya samlingsskivor ut sig om än att det hann bli en del släpp till.

Den 15:e juni 2006 avled Betty Curtis vid en ålder av 70 år.

 


 

Kommentera