Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 22

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 22:a december tar vi tempen på Filipa Azevedo (ESC 2010) och Homens da Luta (ESC 2011).

 

2010: Filipa Azevedo

Filipa Azevedo föddes den 31 juli 1991 i staden Porto i Portugal, där hon kom att växa upp. Dock var det i distriktet Porto i staden Montezelo där hon växte upp om man ska vara riktigt petnoga. Musiken fick hon med sig redan som barn och vid 12 års ålder började hon gå en sång- och musikutbildning. Från början innehöll denna även instrument, men det var sången som Filipa valde att satsa på. År 2007 sökte då 16-åriga Filipa till talangtävlingen Família Superstar, där hon tog sig vidare från audition till final och det var också Filipa som slutligen vann hela tävlingen. De kommande åren därefter tog karriären fart och bland annat flyttade hon till London i Storbritannien för att fortsätta studera och arbeta med musiken. 2009 släpptes hennes debutalbum och ett år senare blev hon tillfrågad att tävla med ett bidrag i den portugisiska Eurovisionuttagningen.

TV-bolaget RTP valde till 2010 års Festival da Canção att göra en storsatsning på formatet. Istället för bara en enda finalkväll efter onlineomröstningen utökades tävlingen med två semifinaler om totalt 24 tävlande. Men från början hölls en nationell antagning om bidrag där låtskrivare, artister och musikgrupper fick skicka in bidrag. Bland de 420 låtar som inkom valde en jury ut 30 bidrag som sedan offentliggjordes på en röstningsplattform. Dock kunde man bara lyssna på 90 sekunder av varje låt vid det här tillfället. Ett av bidragen diskvalificerades då det framkommit att låten varit publicerad redan år 2009, varför den ej kunde delta. Efter att röstningen varit öppen ett par dagar stängdes den och röstningens topp 24 tog sig till semifinalerna.

För rättvisans skull lottades de 24 tävlande in i de två semifinalerna, 12 artister per semifinal. Under dessa sändningar var det enbart tittarna som fick rösta fram vilka bidrag som skulle gå vidare. Från varje semi röstades 6 bidrag vidare. I finalen var det istället delad jury- och tittarröstning med samma upplägg som året innan. Juryns respektive tittarnas vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Vinnaren blev den låt med högst totalpoäng. Vinnaren, i det här fallet Filipa Azevedo med låten ”Há dias assim” (av Augusto Madureira), fick juryns maxpoängare men bara 7 poäng av folket. Totalt sett 19 poäng, vilket var bara en poäng högre än tvåan Catarina Pereiras ”Canta por mim” (som fjolårets låtskrivarvinnarduo Andrej Babić och Carlos Coelho stod bakom).

Men det blev alltså Filipa som fick tävla i Eurovision 2010 med sin ballad ”Há dias assim”. Portugal hade denna gång lottats in att tävla i den första semifinalen där Filipa tävlade som nummer 14 och för tredje året i rad blev det finalavancemang för Portugal, denna gång på en fjärdeplats. I finalen hamnade Portugal något mer i skymundan sedan Filipa fick oturen att hamna precis efter favoriten (och vinnaren) Tyskland och före Israel som också hade ballad. Så totalt sett hamnade Filipa på en 18:e plats av 25 tävlande.

Efter Eurovision 2010 har Filipa bland annat tävlat i The Voice Portugal som sändes år 2016.

 

 

2011: Homens da Luta

Homens da Luta är en gatumusikantgrupp som bygger sina akter på komik och parodi. Ofta bygger de på parodier från perioden efter revolutionen 1974, där gruppens medlemmar föreställer figurer från den tiden och man använder en slags ”kamp” för att bland annat visa detta. År 2010 släppte gruppen albumet A Luta Continua som bestod av 14 låtar. Hur populärt albumet blev är inte känt.

RTP valde att fortsätta med modellen att låta intresserade artister, musikgrupper och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag och sedan låta en jury utse ett antal bidrag som fick passera en onlineomröstning. Men 2011 slopades de två semifinaler som hade använts året innan, och istället blev det bara en finalkväll med 12 tävlande, alla framröstade genom onlineröstningen. Tre av låtarna som gick vidare till onlineomröstningen diskvalificerades. Bland låtskrivarna som skickade in bidrag fanns ett antal välkända namn som t.ex. Andrej Babić och Carlos Coelho som för tredje gången gillt fick med ett bidrag i tävlingen. Dessutom stod Ralph Siegel och Bernd Meinunger bakom ett bidrag som dock aldrig tog sig till final. En svenskportugisisk låtskrivargrupp bestående av Daniel Nilsson, Henrik Szabo, Johnny Sanchez, Jonas Gladnikoff, Mike Eriksson, Filipa Ruas och Pedro Sá stod bakom låten ”Tensão” som lyckades ta sig till finalen, där den sedan hamnade på delad fjärdeplats.

Finalen avgjordes på samma sätt som 2009 och 2010, dvs. delad jury- och tittarröstning där bägge parter delade ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7-1 poäng. Juryn hade Nuno Nortes ”São os Barcos de Lisboa” som sin favorit, medan tittarna istället hade Homens da Luta som vinnare och det var också den senare som tog hem segern. Även denna gång fick vinnaren bara en poängs marginal eftersom Nuno Norte kom tvåa. Valet av artist och låt gillades inte av en del av publiken på plats som enligt uppgifter lämnade studion i protest. Även i Eurovisionen fick Homens da Luta det svårt då man kom på 18:e plats i sin semifinal och gick inte till final. Portugal tävlade för övrigt som nummer 16 i den första semifinalen och fick ihop totalt 22 poäng.

Vi har dessvärre inte kunnat hitta någon mer information om vad gruppen Homens da Luta har gjort efter Eurovisionen 2011.

 

Det här var alltså den 22:a delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 23 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera