Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 17

ukrainecalling-header-17

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 17 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2011 som valdes ut i en nästan lika kontroversiell uttagning som det hade varit 2010.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2011: Mika Newton

Mika Newton, som är artistnamn för Oksana Stefanivna Grytsay, föddes den 5 mars 1986 i Burshtyn, Ukraina (dåvarande Sovjetunionen). Redan som barn hade hon ett stort intresse för musiken då hon ofta framträdde inför hemmapublik (vänner och familj), och några år senare fick hon även uppleva scenerfarenhet. Hon kom senare att studera bland annat sång och piano vid en konstskola och när hon fyllt 16 år flyttade hon från sin hemstad till huvudstaden Kiev där hon fortsatte till högre studier på universitet. Samma år fick hon sitt första skivkontrakt och antog då sitt artistnamn. Hon släppte därefter två musikalbum och fick även chansen att åka över till Los Angeles i USA för att bygga karriären vidare med Grammyvinnande musikproducenter.

Ukrainas nationella uttagning till ESC hade år 2010 varit rörig och komplicerad, så till 2011 gjordes den om helt och blev betydligt mer utdragen. Castingen startade redan i augusti 2010 där en jury valde ut 30 artister som delades upp i fem heats om 6 artister per heat. Varje artist fick också med sig ett tävlingsbidrag som var tilltänkt ESC-bidrag. I varje heat röstades tre bidrag vidare med hjälp av juryröster och två bidrag med hjälp av tittarröster. Därmed blev ett bidrag utslaget. Heaten sändes under perioden 31 oktober-28 november 2010.

De totalt 24 artisterna som kvalade vidare delades nu upp i tre semifinaler om åtta artister per semifinal. Upplägget för semifinalerna var detsamma för heaten, med skillnaden att fler kvalade vidare. Från varje semi röstade juryn vidare fem tävlande och tittarna två tävlande. Därmed blev det totalt 19 bidrag i finalen – ursprungligen. För när det väl var dags för final så blev två bidrag diskvalificerade…

Semifinalerna hade hållits i december 2010 och två månader senare, den 26 februari 2011 hölls finalen, som avgjordes genom en kombination av 45 procent tittarröstning, 45 procent juryröstning och 10 procent internetröstning. Vinnaren i finalen blev Mika Newton med låten ”Angel”. Men, efter finalen uppstod rabalder då fuskanklagelser uppstod. TV-bolaget NTU beslöt då att ta om finalen med de bidrag som hamnat topp 3, men då först trean Jamala (med låten ”Smile”) dragit sig ur den finalen och sedan även tvåan Zlata Ognevich (med låten ”The Kukushka”) så återstod endast Mika Newton kvar som alternativ. Den 4:e mars 2010 stod det klart att Mika skulle bli Ukrainas nästa ESC-representant och hennes låt ”Angel” skulle bearbetas något. Man hade spelat in både en ukrainsk och engelsk version, där det blev den senare som fick tävla.

I Eurovisionen i Düsseldorf lottades Ukraina att starta i den andra semifinalen, och nu var man plötsligt favorit igen. Som vanligt röstades landet vidare till finalen och i finalen hamnade Mika Newton på fjärde plats totalt sett. Ett antal omgångar under finalen ledde hon, men segern överlämnades till Azerbajdzjan. I semifinalen var Ukraina mer poppis hos folket (femma) än hos juryn (sjua) och i finalen var det samma visa, med skillnaden att det var tittarnas fjärdeplats som fick upp dem till den slutplacering som de sedan fick.

Efter ESC-tävlan flyttade Mika till Los Angeles för att fortsätta sin musikkarriär där. 2012 släppte hon singeln ”Don’t Dumb Me Down” och året därpå kom singeln ”Come Out and Play”. Hon samarbetar med internationellt erkända musikproducenter i sitt musikaliska arbete.

 


 

Kommentera