Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 17

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Millennieskiftet anlände och ni ska därför få reda på vilka artister som tävlade för Nederländerna mellan åren 1999-2001.

 

1999: Marlayne

Marlayne, född som Marleen van den Broek, den 1:a juli 1971 i Baarn. Hon är dotter till musikern Rein van den Broek som spelade i gruppen Ekseption. Marlayne har b.la. varit bakgrundssångare innan hon tävlade i Eurovision.

1999 valde Nederländerna artist och bidrag genom en nationell final med tio tävlande, och precis som året innan delades makten lika mellan tv-tittarna och jury. Sångerskan Marlayne tävlade med låten ”One Good Reason” som tog hem en överlägsen seger i finalen med en marginal på hela 145 poäng till tvåan. Det här gjorde att hon fick tävla i Eurovision, som det året hölls i Jersualem i Israel. I finalen hamnade låten på åttonde plats (av 23 tävlande) med 71 poäng.

Efter tävlingen så har Marlayne synts i Eurovisionsammanhang igen år 2000, 2001 samt 2003 då hon presenterade Nederländernas röster. 2001 släppte hon även sitt debutalbum Meant To Be som till dags dato är hennes enda.

 

2000: Linda Wagenmakers

Linda Wagenmakers föddes i Arnhem den 30:e november 1975. Utöver sin sångkarriär så har hon även arbetat som röstskådespelare då hon b.la dubbat filmer till nederländska. Hon har även medverkat i flera musikaler i hemlandet.

Precis som föregående år anordnade Nederländerna en finalkväll med tio bidrag, där både jury och tittarna fick halva makten vardera. Linda Wagenmakers tävlade med låten ”No Goodbyes” som vann en marginal på 134 poäng till tvåan, vilket även skett året innan. Det här gjorde att hon fick tävla i Eurovision 2000 som ägde rum i Stockholm med 24 tävlande. I finalen gick Nederländerna ut som nummer två i ordningen och hamnade på 13:e plats med 40 poäng.

Under finalkvällen i Stockholm inträffade en explosion i en fyrverkerifabrik i staden Enschede i Nederländerna, vilket gjorde att TV-bolaget NOS valde att avbryta utsändningen från Eurovision och istället satsa på nyhetsrapportering från det senaste som hänt. Anledningen var också för att många människor hade omkommit i olyckan och en stor mängd människor hade skadats. Många hus förstördes också. Eftersom att ingen tv-sändning gick ut fick Nederländernas back-up jury stå för poängen den kvällen.

Efter Eurovision har Linda fortsatt med musiken på olika scener, inte minst på musikalscenen. Sedan år 2000 är hon gift och har två döttrar.

 

2001: Michelle Courtens

Michelle Courtens föddes den 3:e augusti 1981 i Venray. Hon är både sångerska och cellist. Som artist framträder hon endast under sitt förnamn.

I mars 2001 tävlade hon som en av åtta finalister i Nederländernas Eurovision-uttagning med låten ”Out On My Own”. I finalen avgjordes resultatet av tre jurygrupper (musiker, kompositörer och musikindustrin) samt tv-tittarna vilken låt som skulle vinna. Juryerna respektive tittarna hade halva makten vardera att avgöra resultatet. Michelle vann med 84 poäng, vilket var 20 poäng mer än tvåan. Någon större segermarginal var det alltså inte jämfört med de senaste åren.

På plats i Eurovision, som avgjordes på Parken i Köpenhamn, var Michelle först ut bland de tävlande. Succén uteblev dock och istället slutade hon på en tveksam 18:e plats (av 23) med 16 poäng. Eftersom det blev en såpass låg slutplacering fick landet stå över tävling året där på. Detta för att EBU fortfarande vid den tiden hade regler för att hålla finalstartfältet till omkring 25 länder årligen. Först tre år senare skulle det bli ändring på den saken.

Efter sin Eurovision-medverkan släppte Michelle singeln Coming Up Roses (2002) men fick ingen betydande framgång. Idag arbetar hon som sångpedagog.

 


 

Kommentera