I fredens tecken: Lucka 18

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 18:e luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2018.

 

Vem handlar det om?

Kostyantyn Mykolayovych Bocharov, som artist mer känd som Mélovin, föddes den 11:e april 1997 i Odessa i Ukraina. Redan i barndomen började han engagera sig i musik, och höll i egna konserter på sin skola innan han började studera på musikskola. Han kom även att fortsätta studera efter detta, men då framför allt drama.

 

Genombrott via X Factor

Mélovins stora genombrott kom i Ukrainska X-factor, men var ett resultat av många försök. Han gjorde nämligen audition för tävlingen både 2012 och 2013 utan att avancera vidare i tävlingen, men 2015 däremot fick han en gyllene biljett och tog sig nu ända till finalen där han till slut vann. Resultatet blev att han skapade sig artistnamnet Mélovin och fick sin första stora hit “Ne Odinokaya”.

 

Tävlade två gånger i Vidbir

Som vi tidigare har kunnat berätta om i julkalendern ställde Mélovin upp i Ukrainas Eurovision-uttagning 2017 med låten “Wonder” som han lyckades nå finalen med. Där fick han tv-tittarnas stöd och blev deras favorit, men i och med att juryn placerade honom näst sist slutade han totalt sett på tredje plats. Året därpå, 2018, fick han däremot sin revansch då han ställde upp med bidraget “Under the Ladder” som han gjort tillsammans med Mike Ryals, Anton Karskyi och Yevhen Filatov. Bidraget vann den stora finalen och Mélovin fick till slut biljetten till Eurovision Song Contest. Det kan nämnas här att det blev första gången sedan Ukrainas ESC-debut 2003 som landet skickade en manlig soloartist till Eurovision.

 

Gynnsam startposition men inget jurystöd

Eurovision 2018 ägde rum i Lissabon i Portugal, där Ukraina lottades att tävla i den andra semifinalens andra starthalva. Mélovin fick dessutom äran att avsluta sin semifinal och tog sig till final där han lustigt nog fick inleda hela finalen. Men några extra poäng blev det inte, i alla fall inte från jurygrupperna som placerade honom sist! Däremot var tittarna inte lika snåla med poängen utan hade låten på sjunde plats, vilket gjorde att Ukraina totalt sett hamnade på 17:e plats (av 26 tävlande).

 

 

Vad har hänt sen?

Efter Eurovision har Mélovin fortsatt med musiken och så sent som 2021 deltog han i ukrainska versionen av det populära programmet Masked Singers som han dessutom vann.

 


 

Kommentera