Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 11

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. I denna lucka fortsätter 80-talet med åren 1983 och 1984!

 

1983: Bernadette

Sångerskan Bernadette Kraakman föddes den 1:a mars 1959 i Amsterdam. Redan som barn blev hon inskolad i musiken, då hon var en del av barnkören de Damrakkertjes som också spelade in en skiva. Senare fick hon också chansen att sjunga i Fat Eddy Band som under slutet av 1970- och början av 1980-talet släppte ett antal singlar. Framgången blev dock inte jättestor utan den skulle komma först något år senare för att sedan åter falla något i glömska.

För 1983, då Bernadette var 24 år gammal, blev hon utvald som en av tio tävlande att delta i den nederländska Eurovision-uttagningen Nationaal Songfestival som gick av stapeln i Haag i februari 1983. Bidraget hon tävlade med hette ”Sing Me a Song” och vann med 69 poäng, ynka en poäng efter andraplacerade Vulcanos ”Een beetje van dit”. Hårresande med andra ord! Låten var gjord av Piet Souer som  också skulle komma att vara låtens dirigent i Eurovisionen. På hemmaplan nådde vinnarlåten aldrig till skyarna på musiktopplistorna, utan den placerade sig som bäst på 28:e plats.

I Eurovisionen, som det året gick av stapeln i München i Tyskland (på den tiden Västtyskland), tävlade Bernadette som nummer elva av 20 länder. Även om bidraget hade en engelsk titel framfördes den helt på nederländska (eftersom det på den tiden fanns språkregler i Eurovisionen). Placeringsmässigt blev Nederländerna sjua det året med 66 poäng, och även om det inte var en så hög placering så fick Bernadette poäng från alla länders jurygrupper utom tre, och som mest en 12-poängare från Schweiz.

Efter sitt Eurovisionäventyr har Bernadette fortsatt i de musikaliska spåren, även om framgångarna mer eller mindre uteblivit. Under 1980- och -90-talet arbetade hon en del som röstskådespelare i många Disneyfilmer och hon hann också med att ta en examen vid Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Sedan år 1999 är hon bosatt i Kanada, där hon bland annat har drivit en restaurang.

 

1984: Maribelle

Sångerskan Maribelle, som är ett artistnamn för Marie Kwakman, föddes den 4:e april 1960 i Volendam. Under 1970-talet kom hon in i musikbranschen först med låten ”Laat het altijd vred” med en operakör och därefter som medlem i gruppen BZN. I samband med att hon lämnade gruppen spelade hon in sitt debutalbum ”’t is al morgen”. Detta skedde samtidigt som BZN släppte en singel som hamnade som nummer ett på topplistorna men då utan Marie på sång. 1978 skapade hon bandet Spryng tillsammans med en man vid namn Jan Buijs och då ändrade hon också sitt artistnamn till Maribelle.

Maribelle hade deltagit i Nederländernas Eurovision-uttagning 1981 med låtarna ”Fantasie” och ”Marionette”. Det året tävlade alla artister med två bidrag vardera, och bägge låtarna hamnade på andra och tredje plats i finalen. Så någon Eurovision-resa blev det inte den gången. Istället dröjde det till 1984 då hon ställde upp igen i Nederländernas nationella final till Eurovision i Luxemburg med låten ”Ik hou van jou” som var gjord av Peter van Asten och Richard de Bois. Med 113 poäng var det den låten som tog hem finalen och därmed fick Maribelle äntligen representera Nederländerna i Eurovisionen.

På plats i Luxemburg för Eurovisionen hade Nederländerna lyckats få samma startnummer som året innan, dvs. nummer elva av 19. Men någon större succé blev det inte, låten fick endast 34 poäng vilket gav en 13:e plats. Endast sju länder gav låten poäng och den högsta poängen blev en åtta från Spanien. Trots detta är låten rätt framgångsrik på hemmaplan.

Maribelle fortsatte med musiken även efter Eurovision 1984, även om det dröjde till 1993 innan hon släppte några singlar. Vad hon gjort därefter har varit lite klurigare att ta reda på, enligt vissa uppgifter ska hon vara bosatt på Ibiza och att hon släppte en eller flera låtar i slutet av decenniet 2000-talet.


 

Kommentera