Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 18

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 18:e december tar vi tempen på MTM (ESC 2001) och Rita Guerra (ESC 2003).

 

2001: MTM

MTM var en duo som bestod av Marco Quelhas och Tony Jackson. Gruppens namn stod för ”Marco, Tony e Música”. Marco hade redan haft viss erfarenhet då han var med och skrev Portugals låt i Eurovision 1993. Tony Jackson kom ursprungligen från Angola men flyttade till Portugal för en läkarutbildning.

2000 fick Portugal inte vara med på grund av dåliga resultat de tidigare åren. Under slutet på 90-talet hade Eurovisionen en regel som löd att de länder med sämst poängsnitt under ett antal år uteslöts från tävlingen. Trots detta körde Portugal på med Festival RTP da Canção i vanlig ordning, men 2001 var det dags igen. Och denna gång slog RTP på stort, med 50 tävlande i 5 semifinaler, där bara ettan och tvåan fick tävla vidare i finalen. MTM tävlade i sista deltävlingen med ”Eu só sei ser feliz assim” och vann, även om det var på håret med bara 4 poäng ner till tredjeplatsen. I finalen var det jämt även där, 5 poäng skilde det mellan MTM och de som kom tvåa.

MTM fick då äran att åka till Köpenhamn för att representera Portugal. Trots att låten låg tämligen rätt i tiden med sitt urbana sound räckte det inte långt. 18 poäng insamlade ledde till en 17:e plats, vilket förvisso hade inneburit att Portugal skulle få tävla nästa år, men de kom inte start på grund av interna problem inom RTP.

Vad som blivit av gruppen är inte känt. Marco släppte ett album som inkluderade ”Eu só sei ser feliz assim” samt en engelskspråkig version av samma låt, men det är det sista vi hittat om vare sig honom eller Tony.

 

 

2003: Rita Guerra

Rita Maria de Azevedo Mafra Guerra föddes den 22:a oktober 1967 i Lissabon, men hennes musikaliska karriär började i Azorerna där hon bodde i fyra år och började sjunga och spela piano. Hon hade redan tävlat i Festival da Canção år 1992 med låten ”Meu amor inventado em mim”, och kom tvåa efter Dina. Sedan dess hade hon släppt tre album, och har även medverkat på soundtracks till tecknade filmer såsom Herkules, Lejonkungen, Prinsen av Egypten och Lilla Sjöjungfrun.

Som tidigare nämnt gick RTP igenom interna problem och Portugal kom inte till start 2002. 2003 var man dock tillbaka, även om man valde att internvälja Rita Guerra, varpå hon fick framföra tre låtar. 75% av rösterna gick till ”Deixa-me sonhar”, vilket innebar att det skulle bli den låten Rita fick ta med sig till Riga och Eurovision. Det skulle dock bli väldigt svårt för henne att uppträda med låten på scen den kvällen i maj, då hon dagen innan hade fått veta att hennes bror hade gått bort i cancer. Tittarna gav inte särskilt mycket stöd för bidraget de heller, de blev bara en 22:a plats.

Rita Guerra är aktiv som musiker än idag, och har släppt ytterligare sex album sedan hennes medverkan i Eurovision. Det senaste albumet kom 2015.

 

Det här var alltså den 18:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 19 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera