Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 1

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Vi börjar historien från början med premiäråret 1956 och fortsätter framåt till 1958.

 

1956: Jetty Paerl

Henri Neanette ”Jetty” Paerl föddes i Amsterdam den 27:e maj 1921. Hon flyttade till London under andra världskriget, då Nederländerna blev ockuperat av Tyskland, och kom att arbeta för Radio Oranje, den nederländska exilregeringens radioprogram som sändes genom BBC, där hon stod för underhållningen genom att sjunga sånger. Jetty kom att bli känd som ”Jetty från Radio Oranje”, eller ”Jetty från Radio Oranje”. Utöver detta var Paerl medlem i Vrouwen Hulpkorps (sv: Kvinnornas hjälpkör).

Nederländerna höll en nationell uttagning där de två högst placerade låtarna fick resa iväg till Lugano där den allra första Eurovision Song Contest hölls. Jetty Paerl lyckades med sin låt ”De Vogels van Holland” (sv: Hollands fåglar) knipa en andraplats, vilket gav henne biljetten till Schweiz.

Jetty Paerl fick således tävla som en av Nederländernas två artister i Eurovision Song Contest 1956. Detta var det enda året som samtliga deltagande länder fick tävla med två låtar vardera, till skillnad från idag där varje land tävlar med varsin låt. Jetty fick då äran att inleda tävlingen och är således historisk som den allra första artist som framfört en Eurovisionslåt. Vid 1956 års upplaga var det bara vinnaren som annonserades, och således vet man inte hur det gick för Jetty.

Efter tävlingen var hon fortfarande en framträdande sångerska i Nederländerna under 1950- och 60-talen och gav ut flera skivor. Hon medverkade i BBC-dokumentären The World at War från 1970, och kom även att medverka som medlem i gruppen ”Swinging Nightingales”, och var då även aktiv i ”Snip en Snap”, en holländsk revy. Hon avled den 22:a augusti 2013 i Amstelveen. Hon blev 92 år gammal.

 

1956-1958: Corry Brokken

Cornelia ”Corry” Brokken föddes den 3:e december 1932 i Breda, södra Nederländerna. Vad hon gjorde i sin barndom är det väldigt lite som är dokumenterat. Men 1952 gjorde hon sitt allra första framträdande i nederländsk radio med sången ”I Apologize”, och två år senare släppte hon sin första skiva, singeln ”Auto-Scooter’s Boogie”. Hon fortsatte att släppa singlar kontinuerligt innan hon kom att tävla i Nederländernas nationella uttagning inför den allra första upplagan av Eurovision Song Contest.

Som ovan nämnt höll Nederländerna en nationell uttagning för att välja sina två representanter för första upplagan av Eurovision Song Contest. Corry Brokken blev utvald som etta i den nationella uttagningen med ”Voorgoed Voorbij” (sv: För alltid förbi). Corry fick då startnummer 8 av 14, men precis som med Jetty Paerl är det ingen som vet hur det gick för henne då man bara annonserade ut vinnaren i Lugano.

 

Deltog igen 1957

Saker och ting skulle komma att ändras. När Eurovision Song Contest hade sin andra upplaga i Frankfurt am Main 1957, gjordes flera förändringar. Bland annat fick varje land bara tävla med en låt vardera, en regel vi känner igen än idag. Samt att man för första gången introducerade ett röstningssystem. Varje land som tävlade hade en jury på 10 medlemmar, som alla hade varsin röst som man gav sin favorit, förutsatt att man inte la den på sitt hemland.

Nederländerna valde återigen att hålla en nationell uttagning där fyra artister fick uppträda med två låtar vardera, däribland Corry Brokken. Hon kom då att vinna med sin ”Net Als Toen” (sv: Precis som då) och fick då representera Nederländerna i Frankfurt am Main. Där lyckades hon ta storslam och vann med 31 poäng av 90 möjliga. Kanske inte låter så jättemycket, men om man tar i beaktande att närmsta konkurrent låg 14 poäng bakom så var det en storseger som hette duga.

 

Deltog ännu en gång

1958 kom då tävlingen att hållas i Hilversum i Nederländerna. Detta var då alltså första året där man körde på konceptet att det vinnande landet fick agera värdland året därpå (även om denna regel fått en del undantag genom historien), och Nederländerna valde återigen en nationell uttagning. Där var då Corry Brokken tillbaka, och skulle vinna med drygt dubbelt så mycket röster som närmsta konkurrent med sin låt ”Heel de Wereld” (sv: Hela världen). Men väl i Eurovision gick det hela inte alls vägen. Corry Brokken lyckades bara skrapa ihop ett ynka poäng, och Nederländerna hamnade på en sistaplats som de delade med Luxemburg.

 

Vad hände sedan?

Corry fortsatte att vara aktiv inom nöjesbranschen i Nederländerna, och likt Jetty Paerl var hon också med i den holländska revyn Snip en Snap. Hon kom även att närvara på Eurovisionsscenen igen 1976, som programledare när tävlingen hölls i Haag. Samma år valde Corry emellertid att avsluta sin musikkarriär för att börja studera juridik. Hon skulle komma att först bli utbildad advokat, och sedan sitta ting i Den Bosch. 1997 var hon dock tillbaka i Eurovision, denna gång som röstavläggare för Nederländernas räkning.

Corry Brokken avled den 31:a maj 2016 i Laren. Hon blev 83 år gammal.

 


 

Kommentera