Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Bella Notte – Lucka 9

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Dagens lucka tar upp två italienska tävlande på 1970-talet: Nicola di Bari och Wess & Dori Ghezzi.

 

Nicola di Bari

Singer-songwritern Michele Scommegna, som i musikaliska kretsar är mer känd som Nicola di Bari, föddes den 29:e september 1940 i Zapponeta. Han kom att växa upp på en bondgård tillsammans med sina föräldrar och nio syskon (han är åttonde barnet i skaran. Som ung lämnade han Zapponeta och flyttade till Milano där han så småningom inleder en musikalisk karriär i början av 1960-talet.

Till en början försörjer han sig genom annat arbete på dagtid och har musiken som kvällssysselsättning men i mitten av 1960-talet går det allt bättre. Han deltar exempelvis flera gånger i Sanremofestivalen och blev senare signad till ett skivbolag. 1970-talet går ännu bättre med fler framgångar, däribland en seger i Sanremofestivalen 1971.

Året därpå, 1972, deltar Nicola ännu en gång i Sanremofestivalen och vinner med låten ”I giorni dell’arcobaleno” som tar honom hela vägen till Eurovisionen i Storbritannien. Det slutar med en sjätteplats.

 

Vad hände sedan?

I mitten av 1970-talet stannar den musikaliska karriären upp i hemlandet och Nicola flyttar till Sydamerika där han får nya framgångar. Därefter har det varit lite svårt att få grepp om vad som har hänt mer än att han släppte en singel 2014 och medverkade i en spelfilm 2020.

 

 

Wess & Dori Ghezzi

Artisten Wesley Johnson, eller Wess som han kallade sig, föddes den 13:e augusti 1945 i North Carolina i USA. Som barn bodde han i New York men han kom senare att flytta till Italien där hans musikkarriär främst var aktiv.

Dori Ghezzi föddes den 30:e mars 1946 i Lentate sul Seveso, fick sin musikaliska start i livet år 1966 då hon vann en sångfestival och sedan fick ett skivkontrakt i Milano. Ganska snabbt blev hon en känd artist och hon tävlade bland annat i Sanremofestivalen 1970.

År 1972 blev Wess och Dori en duo och släppte en cover av den brittiska hitlåten ”United We Stand” som översattes till Voglio stare con te. Det var starten på en succé som skulle komma att släppa inte mindre än sju album tillsammans under hela 1970-talet.

1975 valdes Wess och Dori ut internt att representera Italien vid Eurovision Song Contest, som då ägde rum i Stockholm. Låten de framförde hette ”Era” och det blev bronsmedalj för dem i finalen.

 

Vad hände sedan?

Vid 1970-talets slut gick Wess och Dori skilda vägar varpå Dori släppte en soloplatta och ytterligare några singlar. Hon deltog även i Sanremofestivalen 1987. Wess fortsatte även han med musiken och uppträdde även i Sanremo 1994 som en del av en musikgrupp.

Dori avslutade sin musikkarriär år 1990 på grund av hälsoskäl, medan Wess fortsatte en bit in på 2000-talet även om det fick ett abrupt avslut år 2009 när han drabbades av en astmaattack som dessvärre ledde till döden. Han hade innan det varit ute på en längre turné i USA och Kanada och blev endast 64 år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen