Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 10

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 10:e december tar vi tempen på Armando Gama (ESC 1983) och Maria Guinot (ESC 1984).

 

1983: Armando Gama

Armando António Capelo Diniz da Gama föddes i Luanda i Angola den 1 april 1954. Hans musikaliska resa börjar tidigt, när han 1959 spelar munspel för första gången inför familjen. År 1961 började han lära sig spela dragspel och 1968 gjorde han sin första egna komposition. 1970 bildade han sitt första musikensemble; ”Love Birds”. Under denna tid studerade han vid Luanda Academy of Music, där hans huvudämne var piano. 1971 gick han med i duon ”Marinho & Gama” och spelade in sitt första album. Tre år senare flyttade han till Lissabon, där han under många år skapade ett stort nätverk av artister och producenter. Armando hamnar i flera projekt under denna tid, bl.a. med tidigare Eurovisiondeltagaren Tozé Brito. Det var däremot som medlem i duon Duo Sarabanda, tillsammans med Christina Kopke, som Armando 1980 debuterade i Festival da Canção – med låten ” Made in Portugal ”. Bidraget tävlade i första semifinalen, där den slutade på 5:e plats av 9, och därmed missade finalen.

Armando började efter misslyckandet i Festival da Canção istället att fokusera på en solokarriär, och spelade in flera låtar som kom att bli ledsånger i populära barnprogram. 1982 släppte han

1983 hölls den 20: e upplagan av Festival da Canção – och för första gången i staden Porto. Liksom förut tävlade dock 12 bidrag i finalen, med olika distriktsjurys som domare. Startfältet detta år var blekt, med undantag av duon Cândida Branca Flor & Carlos Paião, två artister med relativ stjärnstatus i Portugal. Carlos var ju dessutom regerande mästare i festivalen. Deras låt ”Vinho do Porto (Vinho de Portugal)” skulle dock inte sluta bättre än 4:a denna kväll. Istället var det just Armando Gama som fick bäst gensvar av jurygrupperna med sitt egenskrivna bidrag ”Esta balada que te dou” (Sv: ”Denna ballad som jag ger dig”). Låten fick 232 poäng, och kunde med god marginal utses till vinnare.

Armando fick resa till München i Västtyskland där Eurovision skulle hållas 1983. Efter att något överraskande ha dragit sig ur tävlingen 1982, kom nu Frankrike, Grekland och Italien tillbaka – men Irländarna valde istället att hoppa av. Startfältet såg en del veteraner göra comeback – bl.a. Jan Teigen för Norge, och Guy Bonnet för Frankrike. Det var dock nykomlingarnas kväll, då svenska 16-åriga stjärnskottet Carola tog en tidig ledning i omröstningen. Emellertid var det Luxemburgs Corinne Hermés som tog hem vinsten med ”Si la vie est cadeau”. Portugals Armando Gama gick ut på startposition 17, vilket råkade vara direkt efter Israels intensiva dansnummer ”Hi”, vilket inte gynnade Armando. Den portugisiska balladen hamnade i skuggan av Israelerna, och han slutade till sist på 13:e plats med 33 poäng. Han kunde dock glädja sig över att det gick ännu sämre för grannlandet Spanien, som slutade på 0 poäng – tillsammans med Turkiet.

Armando kunde också glädja sig över att ”Esta balada que te dou” skulle lanseras i 17 länder och bl.a gå till topplistorna i Belgien. I Portugal sålde den 80 000 exemplar och nådde då förstaplatsen i försäljningslistorna. Under resten av 80-talet fortsatte han producera nu låtar, som ofta hamnade i olika tv-program eller filmer. 1993, d.v.s. 10 år efter vinsten i Festival da Canção, gör han ett nytt försök att vinna tävlingen – denna gång med den egenskrivna låten ”Se eu sonhar” (Sv: ”Om jag drömmer”. Detta år hölls 5 semifinaler, där Armando tävlade i semifinal 4 – men lyckades inte kvalificera sig till finalen. Intressant nog så skulle han komma tillbaka till tävlingen ännu en gång – 2009! Vid detta tillfälle hade han kvalificerat sig till den stora semifinalen som webbjoker, med låten ”Amor mais que perfeito” (Sv: ”Kärlek mer än perfekt”). Tyvärr misslyckades han totalt i semifinalen, och slutade sist. Sedan dess är han i huvudsak verksam som pianist och håller kvällsföreställningar på det anrika hotellet Palácio de Seteais.

 

1984: Maria Guinot

Maria Adelaide Fernandes Guinot Moreno föddes i Lissabon den 20 juni 1945. Hennes familj flyttade dock till Almada, där Maria började lära sig piano vid 4 års ålder. Det skulle dock dröja till 1968 innan hon fick sitt genombrott – efter ett uppträdande i ett radioprogram. Kort därpå släppte hon sina första singlar, varav ”Criança Loura” blev en stor framgång. Emellertid blev framgången tung för Maria, och hon lämnade musiken för att fokusera på sin familj. Det skulle dröja till 80-talet innan hon gjorde comeback. 1981 ställde hon upp i Festival da Canção med den egenskrivna låten ”Um Adeus, Um Recomeço”. Låten blir framgångsrik och slutar på 3:e plats i finalen. Marias succé fortsätter då hon släpper nya låtar under de kommande åren – som alla blir välsålda.

1984 var Festival da Canção tillbaka i Lissabon, men denna gång hade man gjort stora ändringar i upplägget. 16 bidrag skulle först göra upp i en final – där de olika distriktsjurygrupperna skulle utse 6 låtar till en ”Superfinal”. De 6 utvalda bidragen skulle sedan framföras igen, och jurygrupperna hålla en ny omröstning för att utse vinnaren. Det stora startfältet var därmed fyllt med stora namn såsom Doce, Fernando Tordo och låtskrivare som Paulo de Carvalho. Emellertid lyckades inga av de stora namnen nå superfinalen. Det gjorde däremot Maria Guinot med sin egenskrivna låt ”Silêncio e Tanta Gente” (Sv: ”Tystnad och så mycket folk”), som vann den första omröstningen. Superfinalen blev spännande, men Maria kunde till slut även ta hem segern i superfinalen med 150 poäng – 10 poäng mer än 2:an Samuel.

Maria fick resa till Luxemburg, där Eurovision hölls 1984. Till Luxemburg detta år kom också Irland, som missade tävlingen 1983. Denna gång fick de hjälp av Johnny Logan som skrivit bidraget ”Terminal 3” åt den irländska representanten Linda Martin. Trots Johnnys medverkan slutade låten på 2:a plats – istället var det nu svenska Herrey’s som tog hem segern med ”Diggiloo-diggiley”, ett av få vinnarbidrag som framförts ifrån startposition 1! Portugals stillsamma bidrag startade dock som sista bidrag denna kväll (19:e) – och framstod nog som rätt tråkigt i jämförelse med det dansande pastellfärgsinferno som inlett tävlingen. ”Silêncio e Tanta Gente” slutade därför på 11:e plats med 38 poäng.

Maria Guinot fortsatte efter Eurovision med att producera sina egna låtar, varav många blev framgångsrika. 1987 så återvände hon till Festival da Canção som låtskrivare tillsammans med Nuno Gomes dos Santos för låten”Imaginem só” (Sv: ”Föreställ dig bara”) som framfördes av sångerskan Ana Alves. Bidraget slutade på 3:e plats i finalen. Fram till slutet av 90-talet fortsatte Maria att producera musik, men 1999 blev hon medförfattare till boken ”Histórias do Fado” tillsammans med Ruben de Carvalho och José Manuel Osório. 2004 lanserade hon även boken ”Memories of an Irritated Spermatozoid”.

Det här var alltså den tionde delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 11 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera