Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 17

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 17:e december tar vi tempen på Alma Lusa (ESC 1998) och Rui Bandeira (ESC 1999).

 

1998: Alma Lusa

Alma Lusa var en grupp bestående av Inês Santons, Carlos Jesus, Henrique Lopes, Carlos Ferreirinha, Pedro Soares och José Cid, varav den sistnämnda såg man i Eurovision redan 1980. Gruppen sattes ihop specifikt för att medverka i Festival RTP da Canção 1998, så någon mer info har inte funnits att tillgå.

Inför 1998 års upplaga gjorde RTP om uttagningen till en enda kväll bestående av åtta deltagande. Alma Lusa, som fick avsluta tillställningen med låten ”Se eu te pudesse abraçar” (sv. Om jag kunde omfamna dig), vann en jordskredsseger med 50 poäng gentemot tvåan som fick 32, och fick därmed tävla i 1998 års upplaga av Eurovision som denna gång hölls i Birmingham. Väl där skrapade man ihop 36 poäng vilket räckte till en delad tolfteplats med Estland.

I och med att man hade målsättningen att enbart tävla i Portugals nationella uttagning och dessutom även fick uppträda i Eurovisionen, ansågs projektet avslutat och Alma Lusa splittrades.

 

 

1999: Rui Bandeira

Rui Pedro Neto de Mello Bandeira föddes den 25:e juli 1973 i Nampula, Moçambique, men flyttade till Portugal med sin familj när han var två år gammal. När Rui var femton år gick han med i en evangelisk kyrka, och det var där han började ägna sig åt musiken.

1999 deltog Bandeira i Festival RTP da Canção med låten ”Como tudo começou” (sv. Hur allting började) och tog hem en komfortabel seger med 90 poäng mot tvåans 72, så han fick då åka till Jerusalem för Portugal i Eurovision Song Contest 1999. Där hade han oflytet att få tävla direkt efter Charlotte Perrelli som senare vann, och parkerade till slut på en 21:a plats (av 23), med endast 12 poäng. Anmärkningsvärt var att samtliga dessa poäng kom från Frankrike! Det dåliga slutresultatet ledde till att Portugal var ute ur nästa års tävling.

Rui Bandeira var dock inte alltför avskräckt av denna kraschlandning, han släppte senare sitt debutalbum med samma titel som låten, och är än idag aktiv, med 13 album på sitt CV.

Det här var alltså den 17:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 18 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera