Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 15

ukrainecalling-header-15

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 15 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2010 som valdes ut i en minst sagt kontroversiell uttagning.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2010: Alyosha

Alyosha, som är artistnamn för Olena Kucher, föddes den 14 maj 1986 i Zaporizhia, Ukraina (dåvarande Sovjetunionen).

Enligt uppgifter har Alyosha studerat sång vid Kievs konst- och kulturuniversitet. År 2008 inledde hon sin musikkarriär på riktigt då hon fick sitt första skivkontrakt, då hon släppte singeln ”To Be Free”, som ett år senare följdes upp med låten ”Sneg”.

Ukrainas nationella uttagning till ESC 2010 var kantad av en mycket stor kontrovers och flera turer kring artist- och bidragsvalet. Den 29:e december 2009 meddelade TV-bolaget NTU att de hade internt valt ut artisten Vasyl Lazarovych som representant medan låten skulle väljas ut i en mindre final som hölls den 6:e mars 2010. Intresserade låtskrivare fick skicka in bidrag varpå fem stycken valdes ut, som Vazyl framträdde med och en låt (”I Love You”) vann. Allt kunde vara frid och fröjd men så blev det inte.

Då NTU ansåg att Vazyl och hans låt inte höll måttet meddelades det att man skulle hålla en ny final med ett stort antal tävlande bara dagar innan EBU:s deadline skulle infalla. Vazyl fick nu tävla med sitt bidrag mot 19 andra kandidater i en final den 20 mars 2010, men denna gång var det Alyosha som segrade med sitt bidrag ”To Be Free”. Som tidigare skrivet så släpptes denna låt två år tidigare, vilket bröt mot regelverket igen. Så nu stod Ukraina med en ny vinnare som hade en ogiltig låt. Eftersom EBU:s deadline för att meddela artist och bidrag hade passerats fick Ukrainas delegation åka till Oslo för delegationsmöte utan att veta om vilket bidrag man skulle skicka med. Av detta skäl fick NTU böter av EBU, och samtidigt en stark uppmaning att senast samma vecka meddela vilken låt man skulle skicka med Alyosha. Två dagar efter detta meddelades det att Alyosha skulle få tävla med bidraget ”Sweet People” som valts ut internt. Låten hade Alyosha skrivit texten till samt gjort musiken ihop med Borys Kukoba och Vadim Lisitsa.

I Eurovisionen blev det dock inte lika mycket soppa som i den nationella finalen. Alyosha tävlade i samma semifinal som Sverige och lyckades ta sig till final på en sjundeplats och hamnade i finalen på tionde plats. Detta var något bättre än vad Svetlana Loboda hade gjort året innan men också en klart sämre placering mot åren 2006, 2007 och 2008. Notera att Alyosha var mer populär hos tittarna (sjua) än hos juryn (tia) i semifinalen, men i finalen var det istället tvärtom: tittarna hade henne som trettonde bästa medan juryerna rankade henne som sexa.

 


 

Kommentera