Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 14

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Nu har vi kommit fram till 1990-talen, och i denna lucka får ni veta allt om bidragen åren 1990-93.

 

1990: Maywood

Maywood var en systerduo som utgjordes av Alie (Aaltje) de Vries, som artist Alice May, född 20:e december 1954, och Doetie (Doetje) de Vries, som artist Caren Wood, född 24:e februari 1953. Duons namn utgjordes av deras artist-alias efternamn May & Wood. Bägge två inledde sina musikaliska karriärer i olika grupper på 1970-talet, innan de år 1979 beslöt sig för att bli en egen duo som skulle få namnet Maywood. Det skulle ta ett par låtar innan succén var ett faktum då de redan 1980 fick in en nummer ett på topplistorna, inte bara i Nederländerna utan även utomlands. Detta gjorde att de hade möjlighet att turnera utomlands, bland annat i Sverige.

Efter ett par år började dock framgången minska för Maywood. Men ett uppsving kom när de ställde upp i Nederländernas Eurovision-uttagning 1990 med låten ”Ik wil alles met je delen”, som Alie hade gjort. Det här året hade ansvariga TV-bolaget NOS gjort uttagningen större så att den omfattade hela två semifinaler inför finalavgörandet. Detta gjorde att 20 bidrag tävlade, tio per semifinal, där juryröstning fick avgöra vilka fem bidrag per semifinal som skulle ta sig till final. Väl i final var det åter lokala jurydistrikt som fick rösta fram vinnaren. Med 102 poäng var det systrarna Maywood som tog hem det.

Eurovision 1990 anordnades i Zagreb i nuvarande Kroatien, dåvarande Jugoslavien. Maywood tävlade som nummer fem av 22 men deras bidrag var inte jurygruppernas favorit och det blev en flopp – 15:e plats med endast 25 poäng, varav den högsta blev en sexpoängare från den franska juryn.

Under resten av 1990-talet fortsatte Maywood som duo, men då ingen av deras nya singlar gjorde någon större succé valde systrarna till sist att starta egna solokarriärer. Efter det uppstod även en konflikt om vem av de två som skulle ha rätt att använda namnet Maywood i artistiska sammanhang. Det gick så pass långt att fallet hamnade i domstol och år 1999 kom beskedet att Alie hade vunnit eftersom att hon gjort all text och musik. Systrarna kunde dock återförenas även om det tog några år samtidigt som Alie tog in nya duettpartners mer åren. Samtidigt har Doetie försökt uppliva sin karriär vid sidan om och hur det har gått vet vi faktiskt inte.

 

1991: Nederländerna avstod Eurovision – igen

Eftersom att Eurovision 1991 avgjordes den 4:e maj, samma dag som minnesdagen Nationella dagen för åminnelse av döda infaller i Nederländerna. Av det skälet kunde inte Nederländerna ställa upp i tävlingen och för andra gången sedan 1985 blev Eurovision utan deltagande från just Nederländerna.

 

1992: Humphrey Campbell

Sångaren Humphrey Campbell föddes den 26:e februari 1958 i Moengo, Surinam. Under hans uppväxt tillhörde landet Nederländerna, men blev sedan en självständig stat 1975. Två år innan det hände hade Campbell vunnit en musikfestival i Surinam och fick som pris åka på en turné genom Europa, bland annat genom Nederländerna. Han valde att stanna kvar i Nederländerna där han sedan kom att studera sång och piano vid Hilversumskonservatoriet. Musikaliskt fortsatte han också till musikalscenen 1989, där även Ruth Jacott deltog (som återkommer i denna historia).

År 1992 valde Nederländerna att skrota semifinalkonceptet i sin uttagning och istället köra på en finalkväll med tio tävlande. En av dessa var Humphrey Campbell som tävlade sist ut i finalen med låten ”Wijs me de weg”. Han och låten vann och fick därför äran att representera Nederländerna i Eurovisionen samma år som ägde rum i Malmö i Sverige. Med sig i kören hade han bl.a. Ruth Jacott och även hans två bröder Charles och Carlo fanns med på scenen.

I Eurovisionen gick Nederländerna ut sist av alla 23 bidrag och när resultatet stod klart hade de fått ihop 67 poäng, vilket räckte till en niondeplats. Det var också det bästa resultatet landet haft på tre år.

Humphrey Campbell har efter sin egen Eurovision-resa fortsatt med musiken, men främst i rollen som musikproducent. Året efter Malmö, 1993, tävlade Ruth Jacott och då var han en del av hennes kör på plats på Irland (eftersom att hon hade varit en del av hans kör 1992). Han gjorde dock en liten comeback till musiken då han och hans bröder släppte ett musikalbum 1997. Annars är det musikproduktion för andra som gällt. Fram till 2011 hade Humphrey en relation med Ruth Jacott som vi nu ska berätta mer om eftersom att hon också fick representera Nederländerna i Eurovisionen.

 

1993: Ruth Jacott

Ruth Jacott föddes den 2:a september 1960 i Surinam. Under sina första år växte hon upp i Surinam med sin familj, men vid nio års ålder flyttade hela familjen till Nederländerna. Vid 17 års ålder deltog hon i en talangjakt som började leda till musikförfrågningar. Men det var först efter studierna vid Hilversumskonservatoriet som karriären drog igång på riktigt för henne då hon började sjunga med olika band. I mitten av 80-talet fick hon roller i olika musikaler, som hon även spelade i Schweiz och Tyskland. Karriären fortsatte och hon sjöng med olika artister, bl.a. som kör bakom tidigare nämnda Humphery Campbell när han tävlade för Nederländerna i Eurovision 1992.

Ett år efter det, alltså 1993, blev Ruth Jacott tillfrågad av nederländsk TV att representera Nederländerna i Eurovision samma år. Hon tackade ja till erbjudandet och framförde sedan åtta låtar i en nationell final för att hitta den bästa låten att tävla med. Vinnarlåten hette ”Vrede” vilket kan översättas till Fred (och ska därför inte tolkas som Ilska). Låten gjordes av Eric van Tijn och Jochem Fluitsma.

I Eurovisionen gick det väldigt bra för Ruth Jacott som tog en sjätteplats med 92 poäng. Även om det gick bra för Nederländerna året innan så var det Ruth som tog landets bästa placering sedan 1987! Kort efter släppte Ruth sitt debutalbum som döptes till hennes själv och samma sommar fick hon en superhit tillsammans med artisten Paul de Leeuw. Därefter har det bara fortsatt framåt för Ruth som med jämna mellanrum släppt fler album, singlar, varit med i fler musikaler och även synts till i olika TV-sammanhang.

Fram till 2011 hade Ruth en relation med tidigare nämnda Eurovision-representanten Humphrey Campbell.

 


 

Kommentera