Bella Notte – Lucka 10

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Dagens lucka tar upp en duo som tävlade för Italien två gånger som även gjort andra avtryck i den musikaliska historien: Al Bano och Romina Power!

 

Vilka är Al Bano och Romina Power?

Albano Antonio Carrisi, mer känd som Al Bano, föddes den 20:e maj 1943 i Cellino San Marco i södra Italien. Sitt namn fick han från att hans pappa stred i den albanska militärstyrkan under andra världskriget. År 1966 debuterade Al Bano som artist och debuten kom under en festivalmedverkan som han vann. Flera av de låtar han släppte under den här tiden blev succéer och det skulle bara bli än bättre.

Den 2:a oktober 1951 föddes sångerskan Romina Francesca Power i Los Angeles i delstaten Kalifornien i USA. Hon är dotter till sångaren Tyrone Power och skådespelerskan Linda Christian, bägge två var väldigt kända vid den tiden. Några år efter Rominas födelse gick dock föräldrarna skilda vägar och Romina, hennes syster och mamma kom därefter att bo på många olika ställen i världen, inte minst i Italien. År 1969, då Romina var 14 år, debuterade hon i en långfilm.

I samband med en filminspelning under 1960-talet träffades Al Bano och Romina Power och de skulle snart komma att bli ett par. 1970 gifte de sig och tillsammans blev de en populär duo som släppte hits efter hits.

 

Tävlade i Eurovision två gånger

1976 ställde Al Bano och Romina Power upp i Eurovision Song Contest för Italien med bidraget ”We’ll Live It All Again”. Låten framfördes på både italienska och engelska, och det var den första låten från Italien i tävlingen som inte sjöngs till 100 procent på italienska. Själva Eurovisionen ägde rum i Haag i Nederländerna och det slutade med en sjundeplats i totaltabellen för duon.

 

Nio år senare, alltså år 1985, var duon tillbaka i Eurovisionen igen, den här gången med låten ”Magic Oh Magic” som trots sin titel inte framfördes på engelska utan helt och hållet på italienska (p.g.a. att EBU hade återinfört språkregeln igen ett par år innan). Oavsett blev det en ny sjundeplats för Al Bano och Romina Power.

 

 

Vad hände sedan?

Tillsammans fick Al Bano och Romina Power fyra barn, en son född 1973 och tre döttrar födda 1970, 1985 och 1987. Paret förblev gifta fram till år 1999 då de gick skilda vägar men innan dess hann de släppa väldigt mycket musik ihop.

Efter skilsmässan har karriärerna fortsatt på varsitt håll, Al Bano återvände kort till Eurovisionen 2000 men då som del av Schweiz’ kör men också till televisionen. Musikkarriären har kontinuerligt fortsatt och det med bland annat över 165 miljoner sålda album. Romina valde att flytta tillbaka till USA men har även synts till i olika filmer. Vi ska tillägga att det blev en kort re-union för duon under 2015 med några uppträdanden i Italien och USA.

 


 

Kommentera