Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 9

ukrainecalling-header-09

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 9 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2007.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2007: Verka Serduchka

Andrij Mychajlovytj Danylko (här under sitt alias Verka Serduchka) föddes den 2 oktober 1973 i Poltava, Ukraina. Han är komiker och musiker som ibland uppträder under sitt fullständiga namn men allt som oftast under sitt alter ego Verka Serduchka. Denna karaktär skapade Andrij år 1990 som sedan kom att användas i TV-sammanhang. I samband med detta framträdde också Verkas ”mamma”, spelad av Andrijs bästa kompis Inna Bilokon. Andrij stod för övrigt värd för sin egen talkshow under 1990-talet och tidiga 2000-talet.

År 2007 arrangerade Ukrainas nationella TV-bolag NTU en mindre final för att utse sin representant till ESC samma år, som hölls i Helsingfors, Finland. Finalen hölls den 9:e mars och innehöll sju tävlande. Resultatet avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning. Verka Serduchka vann med sin låt ”Dancing Lasha Tumbai” och fick därmed representera Ukraina i ESC 2007.

Låten var dock något kontroversiell och fick kritik på förhand. Detta då sångfrasen lasha tumbai kunde uppfattas som Russia goodbye, vilket i så fall skulle vara ett politiskt statement. Verka menade dock att frasen inte betydde något särskilt och EBU fann inga skäl att diskvalificera låten.

Eftersom att Ukraina hade kommit topp 10 i finalen året innan behövde landet ej kvala det här året. Detta då reglerna sade att de länder som kommit topp 10 året innan samt ”Big Four”-länderna Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland slapp kvala. Ukraina fick startnummer 18 efter lottning och man startade efter Serbien men före Storbritannien. Låten fick stort genomslag, inte bara bland publiken på plats utan även i Europa. Tittarrösterna välde in och till slut hamnade Ukraina tvåa efter Serbien – endast 32 poäng skilde dem åt.

Verka Serduchka har efter ESC-tävlan synts i en rad olika evenemang, inte minst läste hon upp juryrösterna för Ukraina i årets final. Andrij satt också (som privatperson) i Ukrainas nationella uttagningsjury i våras. Serduchka skulle ha tävlat i 2011 års ukrainska uttagning men drog tillbaka sin tävlan då.

 


 

Kommentera