I fredens tecken: Lucka 13

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

Under de senaste luckorna har vi kommit fram till 2012 i Ukrainas Eurovision-historik. Nu pausar vi det tillfälligt då vi återigen ska fokusera på några tävlingsbidrag från tidigare ukrainska ESC-uttagningar som inte nådde hela vägen till Eurovision. Det här är låtar som vår skribent Robban har på sin favoritlista bland de som tävlat om Eurovision-platserna och precis som vid första listan presenteras valen utan inbördes ordning.

Du får gärna kommentera Robbans val!

 

NeAngely – ”Courageous”

Gruppen NeAngely bildades som en duo 2006 bestående av frontpersonerna Oksana ”Slava” Kuznyetsova (född 16 juli 1984) och Ekaterina ”Viktoriya” Smeyukha (född 13 december 1985). Tillsammans ställde de upp i den ukrainska ESC-uttagningen 2014 med låten ”Courageous” som det svenska låtskrivarteamet Alexander Bard, Andreas Öhrn, Christian Wahlberg, Per Ljungqvist, och Henrik Wikström hade gjort åt dem. Juryn satte de på plats fyra medan tittarna hade gruppen som sexa, vilket i slutändan gav de en delad femteplats. De gjorde för övrigt ett nytt försök 2016 och hamnade då femma i den nationella finalen.

 

 

Jamala – ”Smile”

Idag är Jamala en känd sångerska inte minst efter hennes seger i Eurovision 2016. Vägen dit skulle dock börja någon helt annanstans, nämligen i en ukrainsk uttagning 2011 och låten ”Smile” som hade släppts ett par månader innan den tävlade. Jamala kom tvåa den gången efter Mika Newton och fortsatte att ge ut musik innan hon gjorde ett nytt ESC-försök 2016 som vi alla vet hur det gick. Efter det har Jamala bytt tävlandet mot att framförallt vara jurymedlem i de ukrainska uttagningarna samtidigt som hon uppträder, inte minst under det senaste året.

 

 

Khayat – ”Call for Love”

I den ukrainska ESC-uttagningen Vidbir 2020 ställde sångaren Andriy Khayat upp med sin egenskrivna låt ”Call for Love”. I den semifinal han först tävlade i hamnade han totaltvåa efter att ha fått näst högsta poängen av såväl folket som juryn och när det väl var dags för final lyckades han hamna på delad andraplats med Krutь, även om Khayat egentligen fick andraplatsen i och med en högre tittarpoäng.

 

 

Mélovin”Wonder”

Sångaren Mélovin hade tidigare tävlat i ukrainska X Factor när han år 2017 kom med i den ukrainska uttagningsfinalen med sitt bidrag ”Wonder”. I de inledande heaten tog han sig utan problem vidare till finalen där han dock var mer älskad av folket än tittarna. I slutändan gav det honom en tredjeplats i den nationella finalen. Året därpå skulle han göra ett nytt försök och då gick det mycket bättre. I och med det kommer vi att berätta mer om Mélovin lite längre fram i julkalendern…

 

 

Olya Polyakova – ”Lepestok”

2012 tävlade sångerskan Olya Polyakova i den ukrainska ESC-uttagningen där hon i den nationella finalen hamnade på sjunde plats hos juryn men bara 14:e plats hos tittarna. Detta räckte inte till seger utan det blev en totalt sett åttondeplats i totaltabellen.

 


 

Kommentera