Bella Notte – Lucka 2

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Nu fortsätter vi resan under de resterande åren på 1950-talet…

 

Nunzio Gallo

Artisten Nunzio Gallo föddes den 25:e mars 1928 i Neapel. Redan som barn upptäckte han sin sångbegåvning och han kom att studera musik under sina uppväxtår. 1945 debuterade han på scenen och det ledde till att han fick vara med i en rad olika uppsättningar.

År 1957 var det dags för ännu en Eurovision-upplaga och för att utse artist och bidrag valde Rai att genomföra Sanremofestivalen som pågick under tre februarikvällar. Slutligen var det Nunzio Gallo och Claudio Villas ”Corde della mia chitarra” som hade vunnit där det blev Nunzio som fick åka till Eurovision och tävla. Intressant nog var låten hela fem minuter lång!

Det här året hade EBU infört att alla poäng skulle redovisas synligt och resultatmässigt slutade det med en sjätteplats för Italien. För Nunzio fortsatte sedan framgångarna även efter Eurovision där det blev både sång och skådespeleri.

I september 2007 gjorde Nunzio sitt sista offentliga framträdande för efter det drabbades han av allvarlig sjukdom som ledde till att han senare avled i början av januari 2008 vid en ålder av 79 år.

 

Domenico Modugno

Artisten Domenico Modugno sägs vara den italienska popmusikens fader och en flitig sådan med tanke på hur många låtar han släppte genom åren. Han föddes den 9:e januari 1928 i Lampedusa och fick snabbt ett musikintresse om än att han under många år försörjde sig genom andra yrken, exempelvis som skådespelare, men under större delen av 1950-talet blev musiken alltmer framtonande.

1958 ställde Domenico upp i Sanremofestivalen med låten ”Nel blu dipinto di blu” som också är mer känd som ”Volare”. Låten vann uttagningen och Domenico fick tävla i Eurovision där det slutade med en tredjeplats. Redan året därpå var han tillbaka igen, den här gången med Piove (ciao ciao bambina) som också vann och fick tävla i Eurovision om än att slutplaceringen inte blev lika bra som innan.

Under 1960-talet tog Domenico en paus från Eurovision men var långt ifrån klar med musiken. Det blev fler skivsläpp och turnéer men 1966 var han tillbaka igen då han tävlade med Dio, come ti amo och vann Sanremofestivalen ytterligare ett år. I Eurovision blev det dock inte lika bra resultat då han hamnade på delad sistaplats med Monacos Téréza utan ett enda poäng.

Trots detta misslyckade fortsatte framgångssagan för Domenico som under senare år även blev politiskt intresserad. 1994 avled han dock i en hjärtattack endast 66 år gammal.

 


 

Kommentera