Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 8

ukrainecalling-header-08

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 8 december, får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen en artist som först blev utvald att tävla för Ukraina för att sedan få allting tillbakadraget igen.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2010: Vasyl Lazarovich – ”I love you”

Vasyl Lazarovich föddes den 5 augusti 1981 i byn Banya-Bereziv i Ukraina (dåvarande Sovjetunionen), är artist/sångare. Musiken låg honom varmt om hjärtat varför han studerade ämnet i skolan. År 2002 examinerades han som sångare vid Stefanyk Ivano-Frankivsk-universitetet och två år senare gjorde han framträdande vid Vitrysslands nationella orkester under ledning av Mikhail Finberg.

Men det är nog för sin medverkan i Ukrainas nationella ESC-uttagning 2010 som han gjort sig mest känd i Eurovisionkretsar. Dagarna före nyårsafton 2009 kom beskedet från Ukrainas nationella TV-bolag NTU att man hade valt ut sin artist internt, nämligen Vasyl Lazarovich. Hans tävlingsbidrag kom sedan att väljas i en nationell final den 5:e mars 2010, där han framträdde med fem olika bidrag innan en omröstning hölls och ett vinnarbidrag valdes ut. Vinnarlåten blev ”I Love You” som hade text och musik av Brandon Stone och Olga Yarynich.

Allt hade kunnat varit frid och fröjd efter detta, men så plötsligt kom nya besked från NTU: ”vi drar tillbaka artist- och bidragsvalet”. Istället skulle man snabbt som tusan anordna en ny större final med flera tävlande eftersom kritik framkommit mot att artistvalet skötts internt. Vasyl fick dock kvarstå med sitt tävlingsbidrag i den nya finalen, men av 19 tävlande hamnade han bara sjua. Därför fick han aldrig åka till Oslo för att försöka försvara sitt hemland i Eurovisionen.

 


 

Kommentera