PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2024 genomför vi vår Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. I det här projektet har vår skribent Hollac16 fått välja ut en favorit per uttagning och tanken är sedan att panelen tillsammans röstar fram en av låtarna som vinnare samt utser om vinnarna eller utmanarlåtarna var bäst.

Alla resultat meddelas i månadsskiftet maj/juni.

 

Bakgrund till projektet

Under uttagningarna till Eurovision 2024 använde sig 22 av de 37 deltagarländerna sig av publika uttagningar där jury- och/eller tittarröstningar avgjorde resultaten. I varje startfält utsågs en vinnare, men det fanns fler låtar som vi också tycker förtjänade Eurovision-platsen. Därför har vi låtit våra skribenter, i det här projektet Hollac16, Jessica, Katja, Lukas och Robban utse sina favoriter från respektive uttagning. De har kunnat välja fritt bland alla låtar, dock inte respektive lands vinnarlåt. De har heller inte kunnat välja bidragen som kom på andra plats då dessa tävlar i projektet där vi korar det bästa andraplacerade bidraget i årets uttagningar.

 

Så funkar omröstningen

Projektet är uppdelad i tre delar: startfält, omröstning och jämförelse. Själva startfältet har valts ut och presenteras inför resultaten med länkar till respektive framträdande. När Eurovision 2024 är över presenterar vi panelens interna topplistor i projektet som korar en vinnare. Detta sker med poängutdelning i klassisk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängstil där totalsummorna avgör vinnaren. Avslutningsvis jämför vi också bidragen land för land där var och en i panelen väljer antingen den låt som vann eller utmanade i det här projektet. I den sista delen blir antingen vinnarna eller utmanarna vinnare beroende på vem som får flest röster.

Länder som bara hade internval ingår inte i projektet, likväl länder som utsåg artisten eller låten via uttagning men gjorde sitt andra val internt.

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning efter land. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt till bidragets officiella musikvideo.


Albanien

Tiri Gjoci – Në ëndërr


Danmark

Janus Wiberg – I Need Your Love


Estland

Uudo Sepp & Sarah Murray – Still Love


Finland

Cyan Kicks – Dancing With Demons


Irland

Ailsha – Go Tobann


Island

Anita – Downfall


Italien

Il Volo – Capolavoro


Kroatien

Eugen – Tišine


Lettland

Edvards Strazdiņš –Rock n’ Roll Supernova


Litauen

Monika Marija – Unlove you starting tomorrow


Luxemburg

Naomi Ayé – Paumée sur terre


Malta

Christian Arding – Bellus


Moldavien

Iulia Teleucă – Runaway


Norge

Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me


Portugal

Noble – Memory


San Marino

Mate – Big Mama


Serbien

Zorja – Lik u ogledalu


Spanien

Angy Fernández – Sé quién soy


Sverige

Dotter – It’s Not Easy to Write a Love Song


Tjeckien

Mydy – Red Flag Parade


Tyskland

Leona – Undream You


Ukraina

Mélovin – Dreamer

 

Noteringar

– Gällande Albanien har Hollac16 ej kunnat välja låten ”Çmendur” i och med att den låten blev juryns vinnare och därmed vårt val bland de andraplacerade bidragen, samt tittarnas vinnarlåt ”Zemrën n’dorë”. I övrigt har han kunnat välja fritt i startfältet.

– I Italiens uttagning har Hollac16 ej kunnat välja Loredana Bertès ”Pazza” i och med att samma artist och låt även tävlade i San Marinos uttagning där låten hamnade på andra plats.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera