Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 7

ukrainecalling-header-07

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 7 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2006.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2006: Tina Karol

Tina Karol eller Tetyana Hryhorivna Liberman, föddes den 25 januari 1985 i Orotukan i Magadan Oblast i den mest östra delen av Ryssland (Östsibirien) som under tiden var en del av Sovjetunionen. Hennes föräldrar hade olika bakgrund: Hennes mamma var ryska, men hennes pappa var ukrainsk jude – och därför kom hela familjen att flytta tvärs över jordklotet till Ivano-Frankivsk i västra Ukraina 1991 (då fortfarande en del av Sovjetunionen). P.g.a. sitt judiska efternamn blev Tetyana ofta mobbad i skolan, vilket senare i livet skulle göra att hon tog avstånd från sitt judiska arv. Som tonåring sökte hon sig dock in till Kiev för att vara med i den judiska byråns dansensamble, där hon sjöng och dansade – framförallt till judisk musik och med texter på yiddish. Utöver sitt engagemang i den judiska dansensamblen studerade hon också på musikskolor i Kiev, framförallt Glieres musikkonservatorium där hon utbildade sig till popsångerska. Hennes framstående insatser på skolan gjorde att hon fick ett stipendium av parlamentet under sitt sista skolår. Hon kom därför att fortsätta sin insats för ukrainska staten även efter sin examen, då som solist i Ukrainska arméns sång- och danskår. Detta uppdrag tog henne runt i världen, bl.a. till Kosovo och Irak. 2005 kom hennes egentliga internationella genombrott då hon kom 2:a i den lettiska talangjakten ”New Wave”. Efter råd från domarna i tävlingen ändrade hon sitt artistnamn till Tina Karol, eftersom Tetyana Liberman var ”för judiskt”. Sedan dess definierar hon sig inte som judinna och har inte deltagit i några judiska evenemang.

Ukrainas uttagning till Eurovision 2006 skedde genom programmet ”Ty Zirka” (Du är en stjärna) baserat på talangjaktsformatet från den irländska tv-showen ”You’re a star”. I finalen den 11 mars 2006 tävlade Tina med sitt bidrag ”I am your queen”, och lyckades efter en rafflande omröstning besegra de närmaste konkurrenterna Kirill Turichenko och Irina Rosenfeld. Efter vinsten valde man att skriva om hela låten, varpå titeln byttes ut till ”Show me your love”.

I Eurovision 2006, som hölls i Aten, lyckades Tina nå finalen efter att ha placerat sig på 7:e plats i semifinalen. Väl i finalen gick hon ut på position 17, alldeles efter finländska bandet Lordi – som överraskande lyckades vinna. Tina fick nöja sig med en ny 7:e plats, men lyckades iallafall garantera Ukraina en plats i finalen nästkommande år.

Efter Eurovision släppte hon två album – ett på engelska och ett på ryska/ukrainska. Samtidigt påbörjade hon också en pilotutbildning på distans från Ukrainas nationella trafikflyghögskola. 2008 gifte hon sig med sin producent Eugeny Ogir, och paret fick ett barn tillsammans kort därpå. Intressant nog så släppte hon då 2009 en barnbokssaga; ”Pautinka” vari flera kända Eurovisionkaraktärer finns med – bl.a. Verka Serduchka och Philip Kirkorov. Hon påbörjade samtidigt en politisk karriär, till stöd för Ukrainas dåvarande premiärminister Yulia Timoshenko. Emellertid avbröts hennes engagemang 2013 då hennes make dog i magcancer. Sedan dess är hon verksam som tv-personlighet i form av domare i Ukrainska ”The Voice”.


 

Kommentera