Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 2

ukrainecalling-header-02

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 2 december, får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen en person som sedan kom att tävla på riktigt och vinna guld!

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2011: Jamala – ”Smile”

Jamala (egentligen Susana Jamaladynova) är född den 27 augusti 1983 i staden Osj i Kirgizistan och är en ukrainsk jazzartist. Som nioåring spelade hon in sitt första album som enligt egen utsago tog endast en timme att spela in utan omtagningar. Något äldre har Jamala sedan gått i en musikskola där hon bl.a. sjungit klassisk musik och opera. Men allt ställdes på sin spets när Jamala år 2009 deltog i den internationella juniorsångtävlingen The New Wave i Lettland där hon tog hem segern.

Två år senare deltog Jamala i den ukrainska ESC-uttagningen med låten “Smile” som ni kan lyssna på i det inbäddade klippet ovan. Ett fantastiskt glatt, souligt bidrag som var älskat av många ESC-fans när det begav sig vill jag minnas. Jag (Robban) fullkomligt älskade denna låt och Jamalas fantastiska sångteknik som var något utöver det vanliga.

Den nationella uttagningen år 2011 var en riktigt kaosartad långkörare med flera veckodeltävlingar samt kantad av diverse kontroverser i form av avhopp, diskvalifikationer, massa extra tillsatta semifinaler – och finaler samt röstningskontroverser.

I den nationella finalen som hölls den 26:e februari 2011 placerade sig Jamala på en 3:e plats. Av 21 finalbidrag kom 19 stycken till start varav 17 stycken av dessa räknades in i resultatet, då två hade diskats under finalkvällen. Även kontroverser kring resultatet gjorde att tv-bolaget beslutade att en nyinsatt final skulle hållas den 3:e mars istället för att få fram ”rätt vinnare”. De tre bäst placerade från den ursprungliga finalen skulle få en ny chans att tävla om segern i den nyinsatta finalen och Jamala var en av dessa tre kandidater ihop med Mika Newton och Zlata Ognjevytj.

Dock meddelade Jamala den 1:e mars att hon drar sig ur tävlan och dagen efter meddelade Zlata att även hon hoppar av. Avhoppen var p.ga varken Jamala eller Zlata trodde på en rättvis tävling. Det blev aldrig någon ny final utan Mika Newton representerade Ukraina i Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf fast med en ny låt än den hon vann med i den ursprungliga nationella finalen.

Jamala får ni veta mer om i slutet av denna julkalender då hon ju fick chansen att till slut representera Ukraina i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm och ro hem hela tävlingen.

 


 

Kommentera