Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 19

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 19:e december tar vi tempen på Sofia Vitória (ESC 2004) och 2B (ESC 2005).

 

2004: Sofia Vitória

Sofia Vitória föddes den 28:e april 1979 i Setúbal i Portugal. Mer information om vad hon gjorde innan Eurovision har tyvärr varit väldigt svårt att hitta.

Inför Festival da Canção 2004 hade det förändrats lite i uttagningsprocessen. Istället för en förvald artist var det tre artister som fick tävla om en biljett till Istanbul 2004, och tävlingen avgjordes helt och hållet av tittarröster. Sofia Vitória vann ganska komfortabelt med mer än 7,000 röster ner till tvåan med sin låt ”Foi Magia” (sv. Det var magi). Eurovision Song Contest hade år 2004 ändrat upplägg så att bara länder som slutade på topp 10 det gångna året samt länder som tillhörde Big 4 som det då var, var direktkvalificerade till finalen varpå 10 platser fylldes på av de bästa länderna i semifinalen. I och med Portugals 22:a plats året innan blev de tvungna att kvala in till finalen. Tyvärr tog det stopp redan i semin då Sofia slutade på en 15:e plats med 38 poäng.

Sofia Vitória håller än idag på med musik, och är även författare. 2012 släppte hon till slut sitt debutalbum Palavra de Mulher, och 2013 debuterade hon som författare med Dos dias – Um breve conto.

 

 

2005: 2B

2B var en duo bestående av Luciana Abreu (född den 25:e maj 1985 i Porto) och Rui Drumond (född den 18:e december 1980 i Torres Vedras). Gruppen formades specificikt för att medverka i Eurovision Song Contest.

2B valdes internt av RTP, så ingen nationell uttagning hölls. Då Portugal inte gick till final förra året fick de även 2005 tävla i semifinal. Liveframträdandet gick inte alls vägen då båda sångares mikrofoner glappade under hela framträdandet, och deras hopp om en finalplats grusades till slut då de bara nådde en 17:e plats med 51 poäng. Anmärkningsvärt kom 36 av dessa från bara tre länder!

2B har splittrats efter tävlandet i Eurovision, och båda sångare har sedan dess påbörjat solokarriärer. Luciana har släppt fyra album mellan 2006 till 2008, varav de tre första har sålt platina i hemlandet. Ruis första soloskiva kom först 2014, och han har även släppt tre singelspår efter det.

 

Det här var alltså den 19:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 20 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera