I fredens tecken: Lucka 17

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 17:e luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2017, som fick tävla för landet på hemmaplan då Eurovision kom till Kiev i maj 2017!

 

Vem handlar det om?

Rockgruppen O.Torvald bildades i staden Poltava i Ukraina år 2005, men de flyttade ett år senare till Kiev där de började spela live. Gruppen består av Yevhen Halych (sång, gitarr), Denys Myzyuk (körsång, gitarr), Oleksandr Solokha (trummor), Mykyta Vasylyev (bas) och Mykola Rayda (piano, DJ). De två förstnämnda har varit med sedan starten, medan de tre senare har kommit in i bandet senare. Man har även tappat ett antal medlemmar genom åren. Under åren har O.Torvald släppt sju album.

 

Val till hemmaplansbidraget

Tack vare Jamalas Eurovision-seger 2016 var det dags för Ukraina att välja en ny artist och tävlingsbidrag som skulle få representera landet på hemmaplan. Senast man stod värd hade ju gruppen GreenJolly bara lyckats bli 19:e bästa när poängen räknats samman och mycket bättre än så skulle det inte komma att bli den här gången heller.

Men vi börjar med själva artist- och bidragsvalet som för andra året på raken avgjordes genom Vidbir, där nu den tidigare vinnaren Jamala satt med i juryn. Upplägget var återigen tre heats och en final där O.Torvald var en av de tävlande. De gjorde ett spektakulärt scenframträdande med sitt bidrag ”Time” som tog sig till final tillsammans med ytterligare fem låtar och när det var dags att rösta var det O.Torvald som drog den högsta vinsten och vann!

Gruppens tävlingsbidrag gjordes av Zhenia Galych, Denys Miziuk och Kamenchuk Yevhen.

 

 

Paneuropeisk ESC-produktion

Eurovision 2017 kantades av en hel del kaos, kanske inte i samma storlek som det hade varit inför 2005 men det fanns i alla fall sina problem. Bland annat skapades ett så kallat paneuropeiskt team bestående av personer som hade arbetat i de kreativa nummergrupperna i några av de senaste årens Eurovisioner, däribland den dåvarande Melodifestivalproducenten Christer Björkman ingick. Dessa fick ansvara för tävlingsbidragens scennummer medan ett ukrainskt team tog hand om mellanakter och annat.

O.Torvald fick ett gynnsamt startnummer i finalen (22 av 26) men till sitt framträdande hade mycket av det som gjorts i originalframträdandet under Vidbir plockats bort och därför var det bara en rockgrupp som stod på scenen i 3 minuter utan den minst sagt häftiga och coola scenshow man haft i den nationella uttagningen. Totalt sett räckte det bara till att landet kom tredje sist i finalen – vilket för övrigt är Ukrainas hittills sämsta slutplacering.

 


 

Kommentera