Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 23

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag så här dagen före julafton, den 23:e december, tar vi tempen på Filipa Sousa (ESC 2012) och Suzy (ESC 2014).

 

2012: Filipa Sousa

Filipa Sousa föddes den 2 mars 1985 i Albufeira, Portugal. Redan som barn var hon musikaliskt intresserad och hon valde även den inriktningen under sina studieår. Från 12 års ålder började hon framträda på olika festivaler och tävlingar i Algarve i södra Portugal, bland annat med inriktning mot den portugisiska traditionella musikstilen fado. År 2003 blev hon medlem i fado-gruppen Al-Mouraria som turnerade runt i olika länder. 2007 sökte hon sig till programmet Operação Triunfo där hon lyckades stanna kvar i sju veckor innan hon åkte ut. Men det gav positivt resultat trots allt då hon under de kommande åren

Vid den här tidpunkten i historien drog TV-bolaget RTP i Portugal med ekonomiska problem, och det var också under hösten 2011 (då länder anmälde sig att tävla i Eurovision 2012) tal om att Portugal eventuellt skulle hoppa av på grund av detta. Men i slutet av november 2011 kom beskedet att Portugal skulle finnas med i startfältet trots allt. Någon påkostad uttagning bjöds inte på. Den onlineomröstning man hade haft sedan 2009 för att bestämma startfältet slopades helt och istället hölls en kortare antagning under december månad där intresserade artister fick ansöka om att delta i Festival da Canção. En jury fick sedan välja ut 12 tävlande samt ett antal reserver (om någon av de 12 utvalda skulle hoppa av).

Efter detta bjöd RTP in olika låtskrivare som fick i uppdrag att komponera bidrag till de tävlande med fokus på personliga låtar, dvs. skrivet direkt till artisten i fråga. De 12 tävlande möttes sedan i en final den 10:e mars där jury och tittarna fick bestämma vinnaren gemensamt. Poängsystemet om 12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7-1 poäng behölls, där vinnaren med högst totalpoäng vann. Denna gång var det ingen tvekan om att det var en gemensam vinnare som tog hem det. Filipa Sousa med den folklore-inspirerade balladen ”Vida minha” fick maxpoäng från både jury och tittarna och vann med 8 poäng över tvåan Cúmplices’ ”Será o que será”. Det var Andrej Babić och Carlos Coelho som stod bakom vinnarlåten, som därmed för andra gången fick stå bakom en portugisisk låt i Eurovision Song Contest. Denna duo hade dock prövat lyckan varje år sedan senaste vinsten att få en låt representerad för Portugal i Eurovisionen.

Det blev således Filipa Sousa som fick åka till Eurovision 2012 som detta år hölls i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Under semifinallottningen fick Portugal tävla i den andra semifinalens första halva och lottades senare till startnummer 6. Efter att såväl jury som tittare sagt sitt hamnade Portugal på 13:e plats och tog sig därför inte vidare till finalen. Det var andra året i rad som Portugal misslyckades med att finalkvalificera sig.

Filipa Sousa har fortsatt med musiken även efter Eurovisionen och hon annonserar ut på sin Facebook-sida när hon gör nya gig.

 

 

2014: Suzy

Susana Guerra, mer känd som Suzy, föddes den 24 januari 1980 i staden Figueira da Foz, Portugal. Hon är sångerska som har hållit på med sång och musik ända sedan barnsben. Under uppväxten flyttade hennes familj till Lissabon där Suzy senare kom att bli medlem i musikgruppen Onda Choc, som var en barngrupp som hade flera hits på 90-talet. Bland annat ledde det till att de fick uppträda i shower och blev intervjuade i TV-program. År 1999 sjöng Suzy låten ”Nesta Noite Branca” tillsammans med Anjos, som blev en stor hit kring portugisiska julhits. Några år senare släppte hon sitt solodebutalbum under sitt riktiga namn Susana som artistnamn, vilket senare ledde till att hon fick medverka i en musikal. Suzy flyttade några år utomlands men kom tillbaka till Portugal år 2009 för att återigen medverka i en musikal. År 2014 hade Suzy flyttat till Dubai där hon framträdde i olika events. Hon blev kontaktad av låtskrivaren Emanuel som ville att hon skulle tävla med hans låt ”Quero Ser Tua” i den portugisiska Eurovisionuttagningen samma år, något Suzy tackade ja till.

Portugal hade valt att inte tävla i Eurovision 2013 i Malmö, vilket var andra gången man inte tävlade i Eurovisionen då det var Sverige som stod bakom värdskapet. Men efter Danmarks seger i finalen 2013 kom beskedet under hösten samma år att RTP i Portugal ville delta, och så blev det med. Festival da Canção återvände som uttagningsmetod för att utse artist och bidrag. Denna gång blev uttagningen något större i och med att RTP tog in en semifinal som ägde rum en vecka före finalen. Både semin och finalen hölls på Convento do Beato i huvudstaden Lissabon. Tävlingsbidragen hade denna gång valts ut genom inbjudningar från RTP till olika låtskrivare, vilka själva fick i uppdrag att både göra text och musik samt hitta en lämplig artist. Icke-portugisiska låtskrivare var återigen välkomna att delta på låtskrivarsidan.

I semifinalen tävlade 10 bidrag där hälften röstades vidare till finalen genom tittarröstning. Några officiella siffror redovisades inte, utan allt behölls hemligt förutom vilka då som tog sig vidare. Även i finalen hade tittarna all makt att avgöra resultatet. Med 41,56 procent av rösterna blev det Suzys dansvänliga låt ”Quero ser tua” som vann. Tvåa blev Catarina Pereiras ”Mea culpa”, vilket var andra gången som Catarina Pereira både deltog och blev tvåa i Festival da Canção.

Men det var Suzy som fick tävla i Eurovisionen som alltså hölls i Köpenhamn i Danmark. Portugal hade inledningsvis lottats till att tävla i den första semifinalens andra halva och efter delegationsmötet tilldelades Suzy startnummer 13. Otur kanske, för efter att juryerna och tittarna runt om i Europa hade sagt sitt hamnade Portugal på elfte plats. Endast en (!) poäng från att kvala sig in.

Suzy är idag fortsatt aktiv inom musiken, bl.a. släppte hon ett album med låtar av Emanuel (låtskrivaren bakom Eurovisionbidraget 2014) i samband med sin Eurovisionmedverkan. Suzy har även framträtt på en hel del Eurovisionscener för fansen (som Eurovision in Concert och EuroClub). Dessutom var hon poängpresentatör för Portugal vid Eurovision Song Contest 2015.

 

Det här var alltså den 23:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon på julafton kommer den avslutande delen av årets julkalender. Missa inte det!

 


 

Kommentera