Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 23

ukrainecalling-header-23

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Nu så här dagen före dopparedagen har vi bara två bidrag kvar att presentera vilka bägge fick tävla i ESC på riktigt. Idag handlar det således om Ukrainas ESC-representant år 2014 – Mariya Yarmechuk.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC fick vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, välja ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Nu har vi presenterat alla dessa för er och därför kvarstår bara de två sista ESC-tävlarna.

 

2014: Mariya Yaremchuk

Mariya Nazarivna Yaremchuk föddes i staden Tjernivtsi den 2 mars 1993. Mariyas pappa, Nazariy Yaremchuk var en av Ukrainas mest populära musiker och sångare. Nazariy hade börjat sin musikkarriär inom sovjetiska armén under slutet av 60-talet, och kom under slutet av 70-talet att vinna allehanda priser och utmärkelser för sina sångarinsatser. Under 80-talet hade han blivit en mycket folkkär artist, som bl.a. höll konserter i den kontaminerade zonen i Tjernobyl kort efter olyckan 1986. 1987 fick han den högsta utmärkelsen en artist kunde få i det Sovjetiska Ukraina; ”Det Ukrainska Folkets Artist”. Han dog i magcancer 1995, då Mariya bara var 2 år.

Mariya har 3 halvsyskon; 2 äldre halvbröder från hennes pappas sida som båda blivit framgångsrika sångare i Ukraina, samt en äldre halvsyster från sin mammas sida. Mariya ville, liksom sina äldre halvbröder och sin pappa, slå sig in i musikbranschen och deltog därför som 19-åring i ett flertal tv-sända talangjakter bl.a. ”Holos Krayiny” och den internationella ”New Wave 2012”. 2013 deltog hon sedan för första gången i Ukrainas Eurovisionuttagning ”Evrobachennya 2013”, där hon slutade 5:a i finalen med låten ”Imagine”.

Redan senare under 2013 skulle Mariya göra ett nytt försök att vinna Evrobachennya, eftersom Evrobachennya 2014 avgjordes redan den 21 december 2013! Denna gång tävlade Mariya med en egenskriven låt ”Tick-Tock” som vann både hos telefonröstarna och jurygrupperna i finalen. Mariyas seger ifrågasattes dock snart, efter anklagelser om röstfusk och att telefonslussarna inte fungerat för de andra bidragen. Dessa anklagelser ledde dock inte till vidare åttal.

Låten skrevs sedan delvis om under våren 2014, bl.a. med hjälp av svenska Eurovisionvinnaren Sandra Bjurman (låtskrivare bakom Azerbajdzjans vinnarlåt ”Running Scared” 2011). På scenen i Köpenhamn hade ett ukrainskt-svenskt team ordnat en unik scenshow där dansaren Igor Kuleshyn springer i vad som ser ut som ett hamsterhjul i bakgrunden. Draget gick hem och Mariya kvalificerade sig ifrån den första semifinalen som 5:e bidrag på totalt 118 poäng. I finalen gick hon ut som första bidrag, och lyckades till slut nå en 6:e plats med 113 poäng.

Sedan Eurovision 2014 har Mariya släppt en singel ”Do Tebje”, men utöver detta så har hon inte gjort några andra framträdanden till dags dato.

 


 

Kommentera