En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 23

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden. 

Idag den 23:e december presenterar vi Netta, som är Israels senaste Eurovisionrepresentant (år 2018) och som är anledningen till att Israel nu en tredje gång får stå värd för Eurovisionen.

 

2018: Netta

Netta Barzilai, ofta bara kallad Netta. Föddes den 22 Januari 1993. Under sin uppväxt bodde hon fyra år i Nigeria eftersom hennes far arbetade för det israeliska företaget Solel Boneh som under den tiden hade ett projekt i Nigeria. På senare år har hon studerat elektronisk musik vid Rimon School of Jazz and Contemporary Music. Hennes musikkarriär började så sent som i september 2017 när hon sökte till Israels nationella uttagning HaKokhav HaBa. Vid sin audition framförde hon låten Rude boy av Rihanna och fick så ledes 82% av tittarrösterna och kvalificerade sig för andra omgången. I ett senare skede förlorade hon en duell mot deltagaren Ricky Ben Ari och skulle egentligen fått lämna men blev räddad då hon blev ett av juryns wildcards. I finalen så framförde hon en mashup av låtarna Gangnam Style Tik Tok och vann med 210 poäng från publiken och juryn.

Redan innan Eurovision var låten Toy som presenterades den 11 Mars stor favorit att vinna hela tävlingen. Både hos spelbolagen och hos fansen. När repetitionerna in för semifinalerna började utmanades Israel av Cypern som då spåddes bli årets vinnare av spelbolagen. Både länderna tog sig som förväntat till finalen på lördagen. Efter att juryn lagt sina röster låg Israel på en tredje plats och Cypern låg bara sexa. Bland tittarna kom Cypern på andra plats och Israel fick flest tittarröster och passerade då juryn 1:a & 2:a (Österrike & Sverige) och vann så ledes Eurovision 2018.

Efter tävlingen har Netta inte släppt fler låtar. Ännu. Däremot har hon varit ute på en stor turné och hennes vinnarlåt har blivit en succé vart än hon kommit.

Då har vi gått igenom alla Israels tävlande genom tiderna sedan Israels debut år 1973. Totalt 41 tävlande har det varit till dags dato (2018) och år 2019 kommer den 42:a representanten att väljas ut. Imorgon på julafton sammanfattar vi hur Israels historik sett ut och dessutom får ni också våra personliga favoriter genom tiderna. Missa inte det!

 

RELATERAT

 


 

Kommentera