Bella Notte – Lucka 5

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Den här delen ägnar vi helt och hållet åt den artist som tog hem Italiens första seger i tävlingen – Gigliola Cinquetti!

 

Vem är Gigliola Cinquetti?

Sångerskan Gigliola Cinquetti föddes den 20:e december 1947 i Verona. Hon är en mycket välkänd musiker som har släppt låtar både nationellt och internationellt, exempelvis 15 miljoner sålda skivor i hela världen.

Redan som barn studera Gigliola sång och musik och vid ett sångevent 1959 upptäcktes hennes talang som ledde till att det snabbt blev fler uppträdanden. Exempelvis ställde hon upp i Sanremofestivalen 1964 med ”Non ho l’età (Per amarti)” som vann vilket gjorde att hon då som 16-åring fick åka till Eurovision och tävla.

Fram till dess hade Italien haft bra placeringar men ännu ingen seger – den fixade Gigiola åt Italien! I och med sin ålder blev hon den dittills yngsta vinnaren (ett rekord som höll i sig fram till 1986 då en 13-årig Sandra Kim vann tävlingen).

 

Återkom flera gånger till Sanremofestivalen

Gigiola skulle återkomma till Sanremofestivalen många fler gånger exempelvis både 1965 och 1966, men även om det slutade med seger 1966 fick hon inte åka till Eurovisionen. Istället skulle det dröja till 1974 då hon var tillbaka och fick representera Italien på nytt, den gången med låten ”Si” som hamnade på en tredjeplats. Alla vet ju att det var Sverige som vann då! Sammanlagt har Gigliola tävlat 13 gånger i Sanremofestivalen, senast 1995.

 

Vad hände sedan?

Efter att Italien vann Eurovision 1990 var Gigliola en av värdarna för Eurovision 1991 (tillsammans med senaste vinnaren Toto Cutugno). Under 1990-talet övergick karriären främst från musiken till TV-världen, men det har förekommit uppträdanden då och då.

 


 

Kommentera