I fredens tecken: Lucka 11

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den elfte luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2011.

 

Vem handlar det om?

Oksana Stefanivna Grytsay, som är artistnamn för Mika Newton, föddes den 5 mars 1986 i Burshtyn, Ukraina (dåvarande Sovjetunionen). Som barn uppträdde hon mycket för sin familj och vänner och hon fick även en viss scenerfarenhet. Senare kom hon att studera sång och piano vid en konstskola och vid 16 års ålder flyttade hon från sin hemstad till Kiev för sina universitetsstudier. Samma år fick hon sitt första skivkontrakt och började då sjunga under sitt nuvarande artistnamn Mika Newton. Musiken tog henne bland annat till Los Angeles i USA där hon fick arbeta med erkända musikproducenter.

 

Ytterligare en kontroversiell uttagning

Inför Eurovision 2010 hade Ukraina haft en stökig uttagning med många olika bud om både artister och låtar. Liknande saker skedde även inför 2011 även om den var lite mer städad.

Uttagningen gick i alla fall till som så att TV-bolaget redan under hösten 2010 startade en casting där en jury valde ut 30 artister som fick tävla i olika heats med varsitt tävlingsbidrag. I varje heat fick jury- och tittarröster rösta vidare fem av 6 tävlande tog sig vidare till tre semifinaler där sammanlagt 19 bidrag röstades vidare även om två av dessa låtar diskvalificerades.

Ett par månader efter dessa sändningar hölls finalen som avgjordes mellan jury-, tittar- och internetröster som korade Mika Newton med ”Angel” till vinnare. Men i samband med detta uppstod anklagelser om röstfusk. Därför var det tänkt att göra en ny final mellan artisterna i topp 3 (Mika Newton med ”Angel”, Jamala med “Smile” och Zlata Ognevisch med “The Kukushka”) men efter att både tvåan och trean dragit sig ur blev det bara Mika Newton kvar.

 

Två versioner inför Eurovision

Den 4:e mars 2011 stod det klart att Mika skulle bli Ukrainas nästa ESC-representant och hennes låt “Angel” skulle bearbetas något. Man hade spelat in både en ukrainsk och engelsk version, där det blev den senare som skickades med till Eurovision.

På plats i Düsseldorf, där Eurovision 2011 ägde rum, fick Ukraina starta i den andra semifinalen och lyckades som senast att ta sig till final. Den här gången tillhörde Ukraina snackisarna att kunna ta hem segern och flera gånger i finalröstningen ledde också landet, om än tillfälligt. Det blev slutligen en fjärdeplats, vilket ändå blev ett bra resultat.

 

 

Vad har hänt sen?

Efter ESC-tävlan flyttade Mika till Los Angeles för att fortsätta sin musikkarriär där. 2012 släppte hon singeln “Don’t Dumb Me Down” och året därpå kom singeln “Come Out and Play”. Hon samarbetar med internationellt erkända musikproducenter i sitt musikaliska arbete. Hon har även under senare år gett ut musik och uppträtt på olika scener.

 


 

Kommentera