Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Sverige 2011

Inför ESC Sverige 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sveriges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Sverige hade startnummer 11 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 17 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sveriges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 51

  • Debutår:
  • 1958

  • Bästa placering:
  • 1:a (1974, 1984, 1991 & 1999)

  • Sämsta placering:
  • 11:a i semifinal (2010)

  • Intressant fakta:
  • Sverige var ett av få länder som lyckades få tävla under alla åren på 1990-talet och början av 2000-talet, då regeln om att de sämst placerade länderna året innan skulle få avstå tävlan året därpå p.g.a. att många länder ville vara med och tävla.


Vem tävlade för Sverige 2012?

Loreen heter egentligen Lorine Zineb Noka Talahaoui. Hon har marockanskt berbiskt ursprung. Loreens musikkarriär startade när hon sökte till ”Idol” 2004. Loreen slutade på en fjärde plats i idol, strax utanför pallen. Efter det jobbade hon med Rob’n’raz och de släppte singeln The snake. Hon var även programledare för programmet ”Lyssna” som sändes på Tv 400 (nuvarande kanal 11) Efter det har det varit tyst om Loreen fram till den 12 februari 2011, då hon var hon med i Melodifestivalen med låten My heart is refusing me. Låten tog sig till Andra Chansen, där hon blev utslagen av Sara Vargas ”Spring för livet”. Efter det gjorde låten braksuccé på många radiokanaler och låten har spelas flitigt runt om i Sverige.

I år, 2012, gjorde hon comeback och vann hela Melodifestivalen med hiten ”Euphoria” vilken därmed är Sveriges representant i Eurovision 2012. Legenderna Thomas G:son och Peter Boström står bakom på upphovssidan.

 

Musikvideo

Så här såg Sveriges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Så här skrev jag inför Växjös deltävling den 4 februari 2011: ”Jag gillade inte ”My heart is refusing me”. Jag tyckte den var enormt överskattad, den blev sönderspelad på en vecka och än har inte radiokanalerna släppt den. Årets låt kommer bli en lika stor radiohit men denna gången gillar jag låten. Den kommer gå varm på klubbarna i vår”Heja Sverige, I år kan det ske igen.Jag vill börja med att säga att jag personligen är trött på låten och att jag till viss del tycker den är lite överskattad. Men det är min bittra sida som talar där och min personliga åsikt. Nu till det mer positiva kring Loreens låt. Jag tror helt ärligt att det kan gå riktigt bra för Sverige i år. Förra året kom man på en tredje plats och jag tror att det är rimligt att tippa att Sverige återigen kommer finnas i topp.Loreens ”Euphoria” är kanske tidernas bästa svenska Eurovision-bidrag. Jag får rysningar varje gång jag hör Loreens fantastiska röst och just låten. Den spelas flitigt på diverse radiokanaler och hemma hos mig. Inget bidrag i årets tävling når upp i den standard som Loreen har med sin låt ”Euphoria” och jag tror verkligen vi har en riktigt ärlig chans att ta hem hela ESC. Det säger jag inte bara för att det är Sverige och att man alltid tror på sitt land, utan för att låten är så fruktansvärt BRA! Något jag uppmärksammat är också att nästan hela Europa har oss som skyhöga favoriter. Det känns som det är samma hype kring vårt bidrag precis som det var med Rybak’s ”Fairytale” och Lena’s ”Satellite”. Jättekul om vi äntligen skulle vinna den här tävlingen igen. Det skulle vara så rätt!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »