Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Irland 2013

Inför ESC Irland 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Irland hade startnummer 9 av 15 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTÉ

 • Deltagandeår:
 • 47:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1965

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996)

 • Sämsta resultat:
 • 15:e i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • The Late Late Show: Eurosong 2014


Vem tävlade för Irland 2014?

Kasey Smith är 23 år född och uppvuxen i Dublin på Irland. Hennes familj är musikalisk där bl.a. hennes farfar som var sångare i ett musikband. Kasey har tidigare varit med i tjejgruppen Wonderland (som släppte hitlåtar som ”Not a Love Song”, ”Starlight” och ”Nothing Moves Me Anymore”). Efter att hon hade lämnat Wonderland åkte hon till Nashville där hon började skriva låtar till sig själv och uppträdde som soloartist.

Kasey återvände till Irland 2013 och ställde upp i ESC-uttagningen med låten ”Kiss Me”, vilken slutade på tredje plats. Till 2014 års uttagning av Eurosong ställde hon upp igen men den här gången fick hon uppbackning av den irländska musikgruppen Can-Linn. Gruppens låt ”Heartbeat” vann sedan Eurosong med både de irländska jurygruppernas och tv-tittarnas stöd.

Låten ”Heartbeat” är skriven av Kaseys mentor Hazel Kaneswaran tillsammans med tre svenska låtkskrivare. Jonas Gladnikoff har legat bakom flera hits däribland Irlands bidrag till ESC 2010: ”It’s For You” framförd av Niamh Kavanagh, medan Rasmus Palmgren var med och skrev förra årets Idolvinnarlåt ”Belong” (senare framförd av Kevin Walker) och Patrizia Helander har deltagit i svenska Idol 2007 där hon slutade på tionde plats.

 

Musikvideo

Så här såg Irlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Irland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.En väldigt tråkig låt som jag har svårt att hänga med i. Min första tanke är vem kommer rösta på det här bidraget? Det varken berör eller upprör utan det är bara mellanmjölk och mjuka kalaspuffar av den här låten. Irland som var en sån supermakt på 90-talet har inte slutat på en topp fem placering sedan 1997.Tycker den har vuxit med lyssningarna, men kanske är det en låt som passar bättre i stereon än på scenen? Det är svårt att få känsla för något uttryck genom videon vilket även skapar frågan kring hur bekväm hon kommer bli på scenen.Det är lite mellanmjölk för mig när det gäller den här låten. Tycker inte det är så dåligt, men det är inget jag heller går igång på. Tjejen som sjunger är snygg och sjunger helt okej, men låten är inget jag hänger i julgranen.När jag hörde låten första gången gillade jag den mycket, men sedan har jag tappat intresset för den totalt. Jag tror att det beror på att i låten är allt fokuserat på artisten och inte på låten. Grejen är den att hon är sjukt snygg, men när man försöker framställa henne som en sexbomb istället för att göra en bra låt, då funkar det inte. Det är min bedömning av låten. Hur kommer det att gå då? Ja antingen flipp eller flopp, jag vet inte. Men just nu tror jag faktiskt på flopp eftersom att låten inte har så hög kvalité som jag en gång trodde att den hade. Tyvärr.När jag hörde den här låten första gången så tyckte jag att den var ganska medioker och mellanmjölkig. Efter ett tag så har den växt ganska rejält för min del och jag lyssnar gärna på denna låt hemma när jag står och diskar eller så. Inget som skapar några wow-känslor dock.I fjol var Irland favorittippade inför tävlingen med Ryan Dolan och ”Only Love Survives”. Det blev en finalplats men väl där blev det en förvånandsvärd jumboplacering. Årets bidrag är inte lika upphausad, vilket kanske är till deras fördel. Jag gillar vad jag hör, men känns som låten saknar det där lyftet som gör avtryck hos oss lyssnare. Kanske att den är lite för anonym och passerar förbi lite för enkelt. Scenframträdandet med de två riverdance-killarna dansande tillsammans med sångerskan lär bli en viktig faktor för att lyckas få en bra placering i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen