Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Nederländerna NF 2012

Nederländerna NF 2014 »


NEDERLÄNDERNAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2013 valde det nederländska TV-bolaget TROS ut Nederländernas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Anouk
  • Vinnarlåt:
  • Birds
  • Låtskrivare:
  • Tore Johansson, Martin Gjerstad, Anouk Teeuwe
  • Eurovision-resultat:
  • 9:a (av 39 länder) med 114 poäng

 


Efter åtta års totala förluster i Eurovision med att inte kvalificera sig till final valde Nederländerna att helt byta strategi. Istället för att arrangera en nationell final gjordes ett internval av såväl artist som låt.

Sångerskan Anouk hade varit aktuell att representera Nederländerna redan 2009, då hon toppade en publikomröstning som gick ut då, men det blev först 2013 som hon antog utmaningen. Hon ställde dock krav att inte behöva tävla mot andra artister i en final, vilket TROS gick med på. I oktober 2012, först av alla länder för säsongen, bekräftades Anouk som Nederländernas representant.

Hennes tävlingsbidrag valdes också ut internt och presenterades först mot slutet av uttagningssäsongen. Låten hade delvis svenskt upphov Tore Johansson och Martin Gjerstad, som gjorde låten tillsammans med Anouk.

Det ska tilläggas att strategibytet kan ha varit klokt eftersom Nederländerna fick sin första finalplats sedan semifinalsystemets införande 2004.

 

Panelen tyckte till (om valet)!


    


Detta musikalstycke är helt fantastiskt, men jag tror låten kräver flera lyssningar innan man lär sig uppskatta den. Personligen behövde jag inte så många lyssningar utan älskar det jag hör. Kanske har Nederländerna hittat låten som skall ta de till den efterlängtade ESC-finalen. Önskar de stort lycka till och jag kommer hålla tummarna för de i alla fall.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen