« Melodifestivalen 2013

Melodifestivalen 2015 »sannanielsen

Sanna Nielsen vann Melodifestivalen 2014! Foto: Olle Kirchmeier/SVT.

Melodifestivalen 2014 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2014. Det blev den 54:e Melodifestivalen i ordningen sedan starten 1958, samt den 13:e som gjorde en turné. Tävlingen sändes på lördagar mellan den 1 februari och 8 mars 2014. Anders Jansson och Nour El Refai var programledare. Tittarna avgjorde samtliga program, vilket skedde genom telefon- och SMS-röstning. I finalen delade dock tittarna makten med 11 europeiska jurygrupper och då delades även tittarnas poäng ut procentuellt. I finalen stod Sanna Nielsen som segrare med bidraget “Undo“.

 

Så här såg turnéplanen ut för årets tävling (länkarna går till respektive delmoments egen sida här på ESC-Panelen):

Deltävling 1 (Malmö, 1 februari)

Deltävling 2 (Linköping, 8 februari)

Deltävling 3 (Göteborg, 15 februari)

Deltävling 4 (Örnsköldsvik, 22 februari)

Andra chansen (Lidköping, 1 mars)

Finalen (Stockholm, 8 mars)

 

 

Tävlingsupplägg

För 13:e året i rad bestod tävlingen av totalt 32 bidrag, fördelade på fyra deltävlingar á 8 bidrag per deltävling. Från varje deltävling gick tittarnas etta och tvåa direkt till finalen, trean och fyran till uppsamlingsheatet Andra chansen och resterande bidrag blev utslagna. Av de 32 bidragen valdes 15 vardera ut av en urvalsjury (efter en nationell antagning) och av Sveriges Television. De resterande två bidragen tillkom som allmänna wildcards (vinnaren av Svensktoppen nästa samt Allmänhetens tävling/webbjokern). Även det här året var det urvalsjuryn som beslutade vinnaren av Allmänhetens tävling.

En målsättning som SVT hade var att få in fler kvinnliga låtskrivare i tävlingen. Därför sattes ett mål upp att minst 20 procent av tävlingsbidragen skulle ha varit skrivna av enbart kvinnliga låtskrivare eller i samarbete med manliga låtskrivare. Totalt var det 15 bidrag av de uttagna låtarna som uppfyllde kravet vilket utgjorde 47 procent.

 

Regeltillägg under Andra chansen

Inför Andra chansen gjorde SVT ett regeltillägg gällande huruvida det var tillåtet att “köpa röster”. Detta efter ett avslöjande hos P4 Sjuhärad där en man påstod sig ha programmerat en dator att skicka iväg 2 500 röster på ett speciellt bidrag någon gång under de senaste åren. Att detta kunde genomföras berodde på att SVT vid tidpunkten ej hade någon begränsning gällande hur många telefonröster varje telefonabonnemang fick ringa för. Resultatet blev ett regeltillägg samt att Svenska spel strök all betting på Andra chansen. Resterande två program dubbelkollade SVT med telefonpartnern ifall systematisk datorröstning hade förekommit. Till 2015 gjordes ytterligare förändringar i upplägget bl.a. genom att SVT införde en begränsning i antalet telefon- och SMS-röster man kan skicka/ringa från samma telefon. Fram till detta år hade någon sådan spärr inte funnits i svenska Melodifestivalen.

 

Turnéstoppen 2014

Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2014 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen