« Inför ESC Grekland 2019

Inför ESC Grekland 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Grekland, som i år representerades av sångerskan Stefania med låten ”Superg!rl”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Grekland i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 1 av 18. Grekland röstades sedan vidare till finalen, där de fick äran att bli den avslutande akten (nummer 26).

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Greklands resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Grekland är ett land som verkligen är på dekis efter flera år av succéer bara ett decennium tidigare. För att förstå hur Greklands förfall blivit så måste vi backa tillbaka till 2004 då semifinalsystemet infördes. Det var början på en åtta år lång period där Grekland inte bara varit bofast i finalen utan ständigt var i topp 10. Det var också under den perioden man tog sitt första guld. Denna trend höll i sig fram till 2012, när Eleftheria Eleftheriou föll helt i skuggan och slutade på en neslig 17:e plats i finalen. 2013 såg det ut som man skakade av sig bakslaget fort när bandet Koza Mostra tog Grekland tillbaks i topp 10 igen med sin sjätteplats. Men när 2014 var i antågande åkte Grekland på en ny smäll – 20:e plats i finalen, deras sämsta placering sen 1998. Men katastrofen var långt ifrån över. 2016 åkte Grekland på sin allra första finalmiss, och 2018 var det dags igen. I fjol var man förvisso tillbaks i final igen, men även denna gång gick det inte heller. 21:a plats blev det till slut för grekerna trots att de faktiskt var favorittippade att få en ny topplacering inför tävlingen.

Grekland deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1974 med några få uppehåll, vilka kom åren 1975, 1982, 1984, 1986 samt 1999-2000).

Fakta

  • Totalranking:
  • 11 (av 46)*
  • Högsta placering under decenniet:
  • 6:e plats i final (2013)
  • Sämsta placering under decenniet:
  • 16:e plats i semifinal (2016)
  • Värdnation:
  • Nej (vann aldrig)
  • Totalpoäng**:
  • 1 768 p
  • Snittpoäng**:
  • 177 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vem är Stefania?

 

Stefania Liberakakis föddes den 17:e december 2002 i Utrecht, Nederländerna. Hon är i grunden sångerska, skådespelerska, röstskådespelerska samt youtubare. Som barn ställde hon upp i The Voice Kids i Nederländerna 2013, och efter det var hon också med i barnkören Kinderen voor Kinderen i ungefär två år. 2016 ställde Stefania upp vid auditionen till Nederländernas Junior-bidrag och blev en av tre utvalda tjejer att representera landet som gruppen Kisses i tävlingen. De framförde låtenKisses & Dancin’ som hamnade på åttonde plats av 17 tävlande.

Därefter har Stefania gått solo och har bland annat sin egen YouTube-kanal och har släppt fyra solosinglar, varav en av dem (Stupid Reasons) har haft av över en miljon visningar på YouTube. Hon gjorde även ett bejublande framträdande vid MAD VMA-galan i Grekland i somras.

2020 valdes hon ut att tävla för Grekland i Eurovision med bidraget ”Superg!rl” som gjordes av Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn, samt låtskrivarkvartetten Arcade (Pavlos Manolis, Anastasios Rammos, Diverno och Gabriel Russell).

Hur valde Grekland till Rotterdam?

 

Grekland gjorde sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2020 genom ett internval.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Återigen har vi här ett exempel på när man försöker låta modern, och offrar mycket av låtens sammanhållning. Detta hade kunnat fungera väldigt bra, om man faktiskt gjort en ordentlig refräng. Istället blir det nått blåsinstrument som förstör hela upplägget, och där tappar man bort mig. Jag har svårt för den här typen av låt, och jag hade mycket hellre velat ha en mer traditionell upptempolåt än det här. Är jag på väg att bli gammal? Jo, förmodligen. Men jag är rätt säker på att många andra också hade tappat intresse för låten p.g.a. det. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra.


.

Serien Heroes gör sin debut i Eurovision. En tjej med superkrafter som försöker dölja det i dagens samhälle. Musikvideon till låten är briljant. Tjejen besitter alla dessa krafter, men hon använder dem för att rädda en katt. Underhållning i världsklass!

Låten då? Inget speciellt. En helt ok upptempolåt som egentligen inte gör så mycket. Det är inte samma drag som i de gamla grekiska danslåtarna vi fick för ett decennium sedan. En axelryckning som bäst.


.

För andra året i rad skickar Grekland en låt jag inte riktigt blir klok på. Vid de första lyssningarna tyckte jag att låten ändå var ganska bra, men ju mer jag lyssnat desto mer tveksam har jag blivit. För det första tycker jag att hela den här superhjältegrejen i låten inte riktigt får någon bra förklaring, typ att hon säger A men inte B. Hade den historien förklarats på ett tydligare sätt hade det blivit bättre tror jag.


.

Grekland levererar i år och det är synd att de inte får tävla på riktigt. Den hade inte vunnit men hade varit kul att se hur långt den hade nått. Jag hade velat se hur den blev på scen med, om hon får flyga likt en ”Supergirl”.


.

Likt Azerbajdzjan skickar grekerna en låt som jag inte skulle gilla på pappret, men som jag ändå uppskattar mycket. Här är det nog paketeringen överlag som är den starka sidan, matchningen av artist, budskap, genre och målgrupp. Vi har den unge Stefania som lyckas sätta in sig själv som den roll låten sätter upp, till en melodi som är upplyftande, med en del intressanta element. Enda nackdelen jag har är väl att refrängen blir en aning repetitiv. Men på det stora hela en bra låt Grekland kom med, som säkert hade nått final för att sen sluta ändå relativt okej. Om nånting hade denna låt kunnat bjuda på ett storslaget nummer.


.

Etnopop done wrong. I vanliga fall brukar jag gilla sådan här musik. Men låten känns bara lam och lågbudget. Tråkig text, lika trist melodi. Kanske hade det här passat i Junior Eurovision? Nej, inte ens i det sammanhanget hade det här gått hem. Gör om gör rätt.


.

Grekland tillhör de länder som väljer sina bidrag internt. I år har man varit fyndiga och skickar en ung tjej med rötter i Nederländerna. Förutom att hon har anknytning till värdlandet så har hon också tävlat för landet i Junior Eurovision Song Contest. Låten känns väldigt ungdomlig och modern, men långt ifrån bra. Det är stressande med blåsinstrumenten och jag får inte kläm på låten. Den känns alldeles för anonym och intetsägande. Grekland kan så mycket bättre än vad man vaskat fram i år.


.

Jag gillar det här! Modernt, sångvänligt och lätt att ta till sig och är en av favoritlåtarna bland årets bidrag. Inte mycket att det etniska och genuint grekiska, men jag är ganska förlåtande då man försöker med något fräscht och bra istället för etniskt och dåligt. Jag ser henne gärna som tävlande i kommande års tävlingar.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
22,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera