Eurovision-nyheter i korthet: november 2019

Foto & copyright: dassel/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har november passerat och vi tänkte sammanfatta nyhetsläget som gått. Hur ser startfältet i Melodifestivalen ut? Vilka andra länder är som Sverige på gång med nationella uttagningar? Hur ser deltagarlistan ut till Eurovision 2020? Och vad mer för spännande nyheter har inträffat under månaden? Allt detta kommer nu!

 

Melodifestivalen 2020


Tisdagen den 26:e november stod det klart vilka 28 artister med tillhörande bidrag som SVT valt ut till Melodifestivalens startfält 2020. Många namn hade redan avslöjats i förväg av kvällstidningarna, kanske mest på grund av den lättåtkomliga information som sprids ryktesvägen, men några namn kunde SVT behålla för sig själva. Under presentationen befann sig två av våra skribenter (Hollac16 och Lukas) på plats för att fotografera och intervjua, samtidigt som vår skribent Robban livekommenterade från SVT-sändningen.

 

Hur ser startfälten ut?

Om du inte tagit del av startfältet redan så har vi sammanfattat det i denna artikel, och vi har även samlat informationen på respektive deltävlings egen sida. Länkar följer nedan:

 

 

 

Eurovision 2020


I november stod det också klart att 41 länder kommer att tävla i Eurovision 2020. Sedan Nederländerna tagit hem segern hade det länge ryktats, preliminärbekräftats och spekulerats kring vilka länder som var sugna på en fortsättning och nu blev det alltså känt vilka länder som kommer att delta. Det blir en favorit i repris från 2019, med samtliga länder därifrån utom Montenegro och Ungern. Trots två avhopp görs comebacker av såväl Bulgarien som Ukraina. Därför blir deltagarlistan likvärdig 2019.

 

Varför inget Montenegro och Ungern?

Även om två länder gör comeback är det samtidigt tråkigt att två länder som deltagit nästan alla år under 2010-talet nu väljer att hoppa av. Montenegros nationella TV-bolag RTCG gav initialt preliminärt besked om deltagande i september, något som ESCToday.com bland annat rapporterade om. Men någon månad senare kom istället beskedet att man drog tillbaka sin anmälan på grund av ekonomiska orsaker. Trots det var det många källor på RTCG som hävdade att man inte tagit något beslut i frågan än, varför det fanns många frågetecken kring deltagandet. Det var först när EBU:s deltagarlista bekräftades den 13:e november som det stod helt klart att Montenegro inte ställer upp igen, åtminstone inte 2020.

I Ungerns fall började det med en tystnad från nationella TV-bolaget MTVA om såväl deltagande som använde av uttagningen A Dal. När regelverket för A Dal 2020 till sist meddelades kom beskedet att säsongen 2020 inte är tänkt att ge plats för någon Eurovision-representant. Istället vill MTVA satsa på att låta vinnaren få uppleva de lokala scenerna i hemlandet. Detta föranledde till spekulationer om Ungerns vara eller icke-vara i Eurovisionen, men något sådant besked kom inte från MTVA. Istället dröjde det till EBU:s deltagarlista presenterades som det stod klart att något Ungern i Rotterdam inte skulle vara aktuellt.

 

Hur ser upplägget ut?

Precis som det varit sedan 2008 kommer två semifinaler och en final att produceras även år 2020. Alla länder som deltar – utom ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Nederländerna – behöver kvala till sig en plats i finalen. Anledningen att inte alla behöver kvala beror på att de s.k. “Big Five”-länderna betalar mest pengar till EBU. I gengäld får var och ett av dessa fem länder varsin gratis finalplats oavsett slutplacering året innan. Varför värdlandet tillåts vara direktkvalificerad beror helt enkelt på att de är värdland.

Resterande länder, totalt 35 stycken, behöver alltså genomgå kvalkvällarna den 12:e och 14:e maj 2020. Av dessa är det endast 20 länder, tio från varje semifinal, kommer att röstas vidare till finalen. För att förtydliga är det följande länder som kommer att tävla i semifinalerna: Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Ukraina, Vitryssland och Österrike.

 

 

Artistval till Eurovision 2020


Här nedan sammanfattar vi de länder som är klara med sina val till Eurovision. Observera att än så länge är det bara artistval till länder som valt internt som är klara. Efter detta följer hur andra länder ska välja artist och bidrag (allt från internval och finalkvällar till kortare och längre uttagningar).

 

Belgien: Hooverphonic

Belgien var först ut för säsong 2020 att meddela sitt artistval, vilket redovisades redan den 1:a oktober. Då kom beskedet att Belgien ska representeras av musikgruppen Hooverphonic. Det blir således en fortsättning på internval men denna gång en grupp istället för en kvinnlig eller manlig soloartist. Det är oklart hur och när deras Eurovisionbidrag ska utses/presenteras.

 

Bulgarien: Victoria Georgieva

Som tidigare nämnt återvänder Bulgarien till Eurovision efter ett års frånvaro, och i slutet av november blev det också känt att de skickar sångerskan Victoria Georgieva till tävlingen. Hon har tidigare tävlat i bulgariska X Factor 2015 och därefter släppt musik kontinuerligt. Exakt hur hennes Eurovisionbidrag ska utses/presenteras är inte känt.

 

Cypern: Sandro

Den 29:e november avslöjade cypriotiska CyBC att de för fjärde året i rad gått på internval som uttagningsmetod. Efter de två senaste framgångarna med såväl ”Fuego” som ”Replay” är det dags för en ny artist att äntra scenen och denna gång blir det den tyskfödde amerikansk-grekiske sångaren Sandro Nicolas som får uppdraget. Han har tidigare tävlat i tyska The Voice och nu senast i musiktävlingen New Wave. Sandro heter egentligen Alessandro Rütten men kallar sig kort och gott för Sandro på scenen. Enligt de uppgifter som släppts kommer låten att presenteras först efter nyår men innan dess utlovas såväl låttitel som låtskrivare ha gjort sig tillkänna.

 

Spanien: Blas Cantó

Den 5:e oktober gick spanska RTVE ut med nyheten att man internt utsett sångaren Blas Cantó till sin Eurovision-representant i Rotterdam. Han har trots ung ålder haft en lång karriär i branschen, både som soloartist och i grupp. Han har vid ett antal tillfällen försökt få tävla för Spanien i såväl Junior som stora Eurovision, och nu ska hans dröm uppfyllas. Det är oklart hur och när hans Eurovisionbidrag ska presenteras/utses.

 

 

Fakta: fler nationella uttagningar


Precis som SVT i Sverige är det nu många länder som står på deltagarlistan som också förbereder nationell uttagning. Här följer i sammanfattad form hur uppläggen ser ut land för land.

 

Albanien: Festivali i Këngës 58

Under tre kvällar den 19:e, 20:e och 22:a december kommer Albanien att avgöra artist och bidrag till Eurovision 2020. Detta sker genom uttagningen Festivali i Këngës, som blivit den traditionella uttagningen för Albanien att göra sitt val genom. Denna gång är det den 58:e upplagan som avgörs och totalt är det 20 artister som kommer att göra upp om segern. Förutom tävlingsdatum och upplägg med två semis och en final saknas fortfarande låttitlar samt exakt regelverk för hur semifinalerna respektive finalen kommer att gå till. Vi kommer såklart att följa detta noggrant!

 

Armenien: Depi Evratesil

Efter ett år med internval stod det i början av november klart att Armenien tar tillbaka sin tidigare nationella uttagning Depi Evratesil som uttagning till Eurovision 2020. Denna uttagning infördes 2017 och användes även 2018. Exakt hur omfattande den kommer att bli 2020 är inte känt mer än att TV-bolaget AMPTV söker artister och bidrag fram till 31:a januari 2020.

 

Australien: Eurovision – Australia Decides

För andra året på raken kommer Australiens nationella TV-bolag SBS låta tittarna och/eller jury välja ut Australiens representant till Eurovision Song Contest genom en tv-sänd finalkväll. År 2019 hölls den första upplagan av Eurovision – Australia Decides och år 2020 blir det alltså en fortsättning. Finalen är planerad att äga rum den 8:e februari 2020 med åter radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst som programledare. Under november avslöjades fyra av startfältets totalt 10 tävlande. Vi har samlat vilka de är här.

 

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

Inga fler uppgifter har kommit om Dansk Melodi Grand Prix 2020 mer än det som listats förut. Det vi än så länge vet är att det blir en enda finalkväll med 10 tävlande och finalen ska avgöras den 7:e mars. Av de tio som väljs ut kommer publiken att få rösta fram tre av finalbidragen via en radiotävling. När den ska äga rum är dock inte känd. Sedan är det också oklart hur resterande sju bidrag väljs ut, även om det enligt ESCToday.com kommer att ske internt på DR.

 

Estland: Eesti Laul 2020

Fram till början av november 2019 tog Estlands nationella TV-bolag ERR emot bidrag till sin uttagning Eesti Laul 2020. Totalt inkom 178 bidrag. Därefter fick en jury sålla bland det som skickats in och valde därefter ut 24 bidrag som de gillat bäst. I slutet av november gjordes sedan en semifinaluppdelning som fördelade bidragen på de två semifinaler som sedan avgör finalstartfältet. Hela startfältet inklusive uppdelning och fakta om de veteraner som återvänder till tävlingen har vi samlat här.

Semifinalerna kommer att hållas i staden Tartu den 13:e och 15:e februari, medan finalen hålls i Saku Suurhall i Tallinn den 29:e februari 2020.  Om du vill vara på plats under sändningarna finns det möjlighet att köpa biljett via denna länk.

 

Finland: UMK 2020

Som vi tidigare rapporterat om kommer finska YLE utse Finlands representant till Eurovision 2020 genom en UMK-final med olika tävlande. Detta istället för att först bjuda in artisten för att sedan hålla en mindre final för att utse tävlingsbidraget. Det blir alltså en liknande process som det såg ut fram till 2017.

Mellan den 1:a och 8:e november höll YLE i en nationell antagning som enligt uppgifter inbringade totalt 400 bidrag. Sedan har en jury fått lyssna igenom och välja ut bidrag, och enligt YLE:s uppgifter har juryn valt ut 6 tävlande vilka kommer att tillkännages i januari 2020. Sedan tidigare är det känt att finalen ska hållas i Tammerfors den 7:e mars.

 

Frankrike: eventuellt internval

Fransk TV har hållit tyst om sin uttagningsmetod till Eurovision 2020, men den 30:e november 2019 rapporterade franska tidningen LeParisien om att det blir ett internval istället för en nationell publik TV-uttagning. De två senaste åren (2018 och 2019) användes uttagningen Destination: Eurovision där både publik och internationell jury fick tycka till om valet, men den stryks nu alltså 2020 enligt dessa uppgifter.

Enligt LeParisiens uppgifter har ledningen för France Télévisions utökat sin anbudsinfodran till att även erbjuda utländska låtskrivare att skicka in bidrag. Målsättningen ska vara att hitta ett bidrag som kan få Frankrike upp till en topplacering igen i Eurovision-finalen, något som bara infallit vid fyra tillfällen sedan millennieskiftet (2001, 2002, 2009 och 2016).

Uppdatering 2/12:

Några dagar efter LeParisiens publicering gick France Télévisions ut med en dementi angående att delar av innehållet i artikeln hade misstolkats. Enligt France Télévisions har inget beslut ännu fattats kring Frankrikes uttagningsmetod 2020, dvs. om det blir internval eller någon form av publik uttagning. Skulle det bli det senare lutar det enligt denna artikel om en mindre final eventuellt i en kombination med internval, men det återstår alltså att se.

 

Georgien: Idol-uttagning + internval

Georgisk TV GBP är en hejare på att byta uttagningssätt från år till år. Efter att ha prövat bland annat både stora och små finaler och helt/delvis internval använde man år 2019 sin version av Idol som uttagning till Eurovison, och det tänker GPB fortsätta att göra även år 2020. I september inkom kompletterande uppgifter som säger att det är bara artisten som kommer att väljas genom den publika uttagningen. Tävlingsbidraget kommer istället att väljas internt. Georgiska Idol drog igång den 26:e oktober och lär löpa på åtminstone under hösten.

 

Irland: Internval

För femte Eurovision-året på raken kommer Irlands nationella TV-bolag RTÉ utse Irlands artist och bidrag till Eurovision genom ett internval. Fram till slutet av oktober gick det att skicka in bidrag, därefter har RTÉ utsett en jury som ska välja ut vilket av bidragen som ska åka och tävla för Irland i Rotterdam. Fram till november var det inte känt vilken artist eller grupp som valts ut.

 

Island: Söngvakeppnin 2020

Island fortsätter med den traditionella Söngvakeppnin-uttagningen även till Eurovision 2020. Formatet blir precis som ifjol vilket innebär två semifinaler och en final med tio tävlingsbidrag. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) tävlar om ett antal platser i den avgörande finalen, som är planerad att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll. Mer info om Islands uttagning finns samlat här.

 

Israel: HaKokhav HaBa L’Eurovizion

Fjolårsvärdlandet Israel har valt att fortsätta med uttagningen HaKokhav Haba L’Eurovizion, något man gjort konsekvent sedan år 2015. Precis som tidigare upplagor är det en lång uttagningsperiod som innefattar auditions, kvalprogram etc. tills finalen hålls och en vinnare utses. Nytt för säsongen 2020 är att tidigare jurymedlemmen Harel Skaat har lämnat programmet och hans plats har övertagits av Itay Levi. Övriga i juryn är Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon och Static & Ben-El Tavori.

Första avsnittet sändes den 20:e november och det är i skrivande stund något oklart hur omfattande säsongen 2020 kommer att bli.

 

Italien: San Remo-festivalen

Italien utser artist och bidrag till Eurovision 2020 genom San Remo-festivalen, som den gången fyller 70 år! I och med det inför tävlingen lite nya regler, bland annat att alla tävlande måste uppge för TV-bolaget RAI (som anordnar uttagningen) huruvida man vill tävla i Eurovision eller inte. En annan nyhet är att RAI stängt dörren för alla andra än artisterna i kategorin Campioni (kända artister) att representera Italien i Eurovision. Nykomlingsklassen kommer dock att tävla under San Remo-veckan den 4-8:e februari men de får alltså inte tävla i Eurovision.

Än så länge är det inte känt vilka artister och tävlingsbidrag som har valts ut.

 

Kroatien: Dora 2020

För andra året på raken kommer Kroatien att utse artist och bidrag till Eurovision via finalen DORA. Denna uttagning användes alla år sedan Kroatiens debut på 90-talet, men avslutades 2011 och efter det gjordes bara internval (de åren Kroatien deltog) fram till 2018. Finalen kommer enligt uppgifter att hållas den 29:e februari. För att utse tävlingsbidrag hålls en nationell antagning som är öppen till och med den 15:e december. Läs mer om den här.

 

Lettland: Supernova 2020

I oktober bekräftade Lettland sitt deltagande 2020 och öppnade upp antagningen till sin Supernova-uttagning, något som hölls igång till den 20:e november. Intresset att delta var något högre denna gång då hela 126 bidrag skickades in. Bland dessa fanns bidrag i en mängd olika genrer, med fler kvinnliga artister och fler som framförs på lettiska. Hur många bidrag som sedan väljs ut är inte känt mer än att de ligger i händerna på en urvalsjury.

 

Litauen: Nationell uttagning

Litauiska TV-bolaget LRT bekräftade i september att man ska hålla i en nationell uttagning för att utse sin representant till Eurovision 2020. Däremot kommer uttagningen att förkortas något för att satsa på kvalité. Andra förutsättningar är att bara låta varje tävlande ha ett bidrag, att resultatet av tittarröstningen bara presenteras i slutet av varje sändning och att juryn sätts i ett avskilt rum.

För att hitta tävlande kommer LRT att hålla i en nationell antagning, vilken pågår till och med den 8:e december. Läs mer om den här.

 

Malta: X Factor och internval

Förra året (2019) skrotade Maltas nationella TV-bolag PBS/TVM sin MESC-uttagning till Eurovision till förmån för en nystartad säsong av X Factor Malta. Helt enkelt valdes artisten från det programmet medan låten valdes internt. Till Eurovision 2020 gör PBS exakt samma sak. Under hösten 2019 kommer alla uttagningsprogram att pågå och i början av februari är det beräknat att en vinnare kommer vara korad.

 

Nederländerna (värdland): Internval

Värdnationen kommer, enligt uppgifter via ESCToday.com, utse artist och bidrag genom ett internval. Det vill säga på samma sätt som det varit varje år sedan 2013. En jurypanel kommer att vara ansvariga för att välja ut kandidaten.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

Sedan NRK i Norge redan i mars i år (2019) gick ut med information om förändring av Norsk Melodi Grand Prix 2020 har det ryktats och spekulerats mycket om hur själva upplägget ska bli. Men i november gick NRK ut med det exakta tävlingsupplägget.

Det har tidigare varit känt att 25 bidrag kommer att väljas ut, men nya uppgifter säger att fem av dessa bidrag kommer slippa kvala genom de fem heats som hålls inför finalen. Resterande 20 bidrag delas upp på fyra per program som tävlar om en finalplats per heat. Det är bara tv-tittarna som kommer att ha makten att bestämma resultatet vilket gäller genom alla heats och i finalen. Varje heat fokuserar på artister från en specifik region i Norge (syd, öst, central, väst och nord).

Samtliga direktkvalificerade bidrag presenteras den 3:e januari, medan heat-tävlarna meddelas först en vecka i taget inför varje sändning. Sändningarna pågår med start den 11:e januari och final den 15:e februari 2020. Alla sändningar genomförs från Trondheim.

 

Portugal: Festival da Canção 2020

Det portugisiska TV-bolaget RTP kommer även till Eurovision 2020 använda sig av sin traditionella Festival da Canção för att hitta sin representant. 16 låtskrivare har valts ut, varav 14 bjöds in internt och två tillsattes via andra antagningar. Varje låtskrivare ansvarar för att ta fram ett bidrag och en artist, vilka dessa är finns att läsa om här. Därmed blir det 16 tävlande som gör upp om segern.

I november blev upplägget för uttagningen känt. Det kommer att bli två semifinaler, som avgörs den 22:a och 29:e februari, och en final som avgörs den 7:e mars 2020.

 

Schweiz: Internval

Efter fjärdeplatsen i Tel Aviv har Schweiz inlett sökandet efter nästa Eurovisionrepresentant och precis som då kommer valet att göras internt. Under september månad hölls en antagning igång som inbringade hela 515 bidrag, vilket är 95 fler mot året innan. Därefter får en publikpanel tillsammans med en expertjury rösta fram den artist och låt som de tror har bäst chans för Schweiz att nå ett nytt toppresultat. Om något val ännu har gjorts är inte känt då inga namn har presenterats.

 

Serbien: Beovizija 2020

Serbiens nationella TV-bolag RTS fortsätter med sin uttagning Beovizija även till år 2020. Exakt omfång av tävlingen är inte känt, mer än att RTS håller en antagning igång. Denna skulle initialt ha avslutas redan den 15:e november men fick förlängd tid till och med den 9:e december. Därefter kommer en kommitté, tillsatt av RTS, att lyssna igenom alla inskickade bidrag och välja ut de bidrag de anser är bäst för tävlingen. Kommittén kommer endast att utgå ifrån de musikaliska, tolkande och konstnärliga egenskaperna hos bidragen.

Skulle det vara så att kommittén anser att ingen av bidragen som skickats in “håller måttet” har de rätt att välja ett bidrag utanför tävlan som får representera Serbien i Eurovision 2020.

 

Slovenien: EMA Freš & EMA 2020

För att utse Sloveniens artist och bidrag till Eurovision kommer TV-bolaget RTVSLO åter använda sig av uttagningen EMA, som de gjort de senaste åren. Nytt för året är att de har valt att tillsätta uttagningen EMA Freš som är till för artister under 26 år som inte givit ut musik kommersiellt i Slovenien, vilka tävlar om två platser i EMA-startfältet. Vi följer denna uttagning som under november har pågått med sin grundomgång. Allt om den uttagningen finns att läsa om här.

Parallellt med den icke-etablerade uttagningen pågick en antagning för redan etablerade artister i Slovenien till EMA 2020. Därefter går RTVSLO igenom den och välja ut ett antal lämpliga kandidater som får möta de två vinnarkandidaterna från EMA Freš.

 

Storbritannien: oklar strategi

I september kom BBC Studios med besked att man har valt att söka ett samarbete med skivbolaget BMG UK som har möjlighet att ta fram en låt och artist med internationell standard som ska tävla för Storbritannien i Eurovision 2020. Om denna ändring innebär att BBC stryker användandet av uttagningen Eurovision: You Decide (som använts mellan åren 2016-2019) framgår inte av den nyhet som kom. Så oavsett om detta innebär ett brittiskt internval eller ännu en final får vi återkomma om det vid ett senare tillfälle.

 

Tjeckien: onlineuttagning

Tidigare har det meddelats att Tjeckien skulle utse artist och bidrag till Eurovision 2020 genom en nationell final, men i november kom beskedet att så inte blir fallet. Istället kommer tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) att fortsätta med onlineuttagningskonceptet som man haft varje år sedan 2018.

Onlineuttagningen kommer att pågå under januari månad. Den 6:e januari beräknas ČT gå ut med vilka finalister som valts ut och en vecka senare, den 13:e januari, startar röstningen. Den är sedan igång till den 26:e januari då resultatet sammanställs och en vinnare koras.

 

Ukraina: Vidbir 2020

Efter sin frånvaro i Tel Aviv återkommer Ukraina till Eurovision när den ska avgöras i Rotterdam 2020. Man fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Vidbir, som precis som 2019 års upplaga kommer att bestå av två semifinaler och en final. Däremot är det inte känt om det blir lika många tävlingsbidrag som det var 2019. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari medan finalen avgörs den 22:a februari 2020. Det är också sagt att TV-bolaget UA:PBC vara finansiär för 2020 års ukrainska representants Eurovision-uppdrag, medan STB ansvarar för själva uttagningen.

För att undvika den händelse som föranledde Ukrainas sena avhopp har UA:PBC lagt in en ny regel som vi kan kalla för ”lex Maruv”. I korthet innebär regeln att alla artister som uppträtt i Ryssland och/eller på Krim sedan år 2014 ej får delta i Ukrainas uttagning. Detta gäller även artister som har planerat att uppträda där under vintern och våren 2020. Regeln omöjliggör därmed en rad artister att ställa upp, och vi får därför se hur många som de facto kommer att väljas ut.

 

Länder som ännu inte gett några nationella-besked

Några länder som kommer att delta hade fram till den 30:e november inte gett några besked om hur de ska välja artist och bidrag till Eurovision 2020. Eftersom vi inte har någon mer info än så väljer vi att lista länderna nedan i bokstavsordning.

 

 • Azerbajdzjan
 • Grekland
 • Moldavien
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Rumänien
 • Ryssland
 • San Marino
 • Tyskland
 • Vitryssland
 • Österrike

 

 

Övriga nyheter


Eurovision 2020s logotyp presenterad

Sedan i oktober har det varit känt att sloganen för Eurovision 2020 är OpenUp. Nu har temat offentliggjorts tillsammans med logotypen.

Själva logotypen består av en form som ska symbolisera dels Eurovisions grund som ett fredsprojekt men också hur tävlingen utvecklats genom åren med nya länder, talanger och teknologi. För att visa detta ännu tydligare har den som tagit fram logotypen valt att använda alla 41 deltagarländers flaggor i symbolen i ordning de debuterade. Det börjar från den stora röda delen längst upp till höger med de länder som debuterade på premiäråret 1956 och fortsätter fram till den lilla mörkblåa delen till vänster om den röda som symboliserar Australien, som senast gjorde debut av de länder som deltar 2020.

Mer info om detta finns i videoklippet nedan:

 

Polen vann Junior Eurovision 2019 – på hemmaplan!

Den 24:e november avgjordes 2019 års final av Junior Eurovision, där det blev blev värdlandets artist Viki Gabor med låten “Superhero” som vann. Det innebär att det för första gången någonsin i Junior-sammanhanget som ett land lyckats vinna två år på raken.

Efter att de nationella jurygrupperna sagt sitt ledde Kazakstan följt av värdlandet Polen på andra plats och Spanien på tredje plats. Därefter fick onlineröstarna komma in i leken och de hade Polen som vinnare följt av Spanien på andra plats och Frankrike på tredje plats. I det totala läget var det Polen som vann, Kazakstan blev tvåa och Spanien trea. Mer info om resultatet finns att läsa här.

Hos jurygrupperna blev Portugal sist – utan ett enda poäng. Onlineröstarna hade istället Wales på sistaplats med 26 poäng. Totalt sett blev det dock Malta som fick sistaplatsen i och med att de bara fick 1 poäng (från en jurygrupp) och endast 28 poäng från onlineröstningen.

 

Fakta om ESC Radios “Topp 250-lista” 2019

Fram till den 12:e december (2019) kan du rösta fram dina tio favoritbidrag från alla Eurovision-år i den årliga “Eurovision Topp 250”-listan. Det är sajterna Songfestival.be och ESC Radio som anordnar omröstningen, och resultatet avslöjas på nyårsafton! Röstning sker via denna länk.

Det du gör är att du väljer ut tio bidrag från Eurovisionhistorien som du tyckt allra bäst om. Varje placering ger poäng enligt Eurovision-skalan, där din etta får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När alla som lämnat in topplistor röstat klart sammanställs resultatet och de 250 bidrag som fått högst totalpoäng åker upp på listan. De senaste sju upplagorna har Loreens ”Euphoria” vunnit samtliga gånger.

Omröstningen är öppen till och med 12:e december kl. 12:00 CET.

 

Vi blir åtta – här är vår senaste skribent Katja

Nu i nvoember har vi glädjen att meddela att vi rekryterat in ytterligare en skribent till vårt härliga team, nämligen vår skribent Tanjas syster Katja. Vi hälsar henne varmt välkommen till gruppen och vi hoppas på ett långt samarbete framöver! Här kan ni läsa en presentation om henne.

 

Vi tipsar: Schlagervännernas podd-serie om refuserade Melodifestival-bidrag

Sedan i augusti har våra kollegor Schlagervännerna gjort en specialserie i sin podd där de går igenom Melodifestivalbidrag som refuserats att tävla. Vi vill passa på att tipsa er om den här fantastiska podden med tanke på att det finns mycket god musik och intressanta historier som nu avslöjas!

Under sju avsnitt guidar programlederduon Emil Löfström och Josefine Eklöf (bilden ovan) lyssnarna om låtar som skickats in till Melodifestivalen (och ratats) genom åren i olika årtionden per avsnitt. De bjuder in intressanta gäster som antingen är låtskrivare, producenter, artister eller experter. Totalt har de fått ta del av c.a 1600 låtar och spelat upp ungefär 600 stycken av dessa i små snuttar. De går igenom 1970-talet fram till nutid.

 

Avsnitten

 


 

Kommentera