Eurovision 2020: Lettland fortsätter med Supernova-uttagningen

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det lettiska TV-bolaget LTV har nu i oktober bekräftat Lettlands deltagande i Eurovision 2020 och samtidigt öppnat antagningen till sin nationella uttagning Supernova. Det blir nu det sjätte året i rad som LTV använder sig av den uttagningen.

Exakt hur omfattande Supernova 2020 kommer att bli är däremot inte officiellt bekräftat än, mer än att den avgörande finalen är beräknad att sändas i början av februari. På sin egen hemsida säger LTV att det är den 8:e februari, men om det är så eller inte låter vi vara osagt tills vi vet mer om hur själva uttagningen kommer att gå till.

 

Bidragsantagning pågår – regelverk presenterat

Samtidigt som LTV meddelade sin fortsättning i tävlingen öppnades också ansökningsperioden för intresserade låtskrivare och artister att skicka in bidrag. Denna kommer att vara öppen via programmets hemsida till och med den 20:e november kl. 23:59 CET. Bidrag skickas in här.

Enligt det regelverk som publicerats får både lettiska som icke-lettiska medborgare ställa upp i tävlingen. Däremot finns krav på att icke-lettiska medborgare i så fall måste samarbeta med X antal lettiska medborgare för att få ställa upp. Ni måste också kunna redovisa för LTV hur procentandelen i arbetet sett ut.

Andra krav som ställs är att bidraget måste uppfylla alla EBU:s krav (gällande att det är en helt originell och nyskriven låt som kan framföras på max 3 minuter som inte varit offentligt publicerad före den 1:a september 2019) och dessutom måste alla bidrag som skickas vara i slutversion redan vid antagningen. Mindre justeringar kan tillåtas i efterhand. För att vara tävlande artist måste man vara 16 år eller äldre (senast 1:a december 2019).

Vad som också kan vara värt att känna till är att den artist som vinner finalen i Supernova 2020 kommer att behöva teckna ett nytt avtal med LTV angående dennes tävlan i Eurovision 2020. Om detta avtal inte har tecknats inom två (2) dagar efter finalen har LTV rätt att diskvalificera artisten (!) och välja ut en ny representant att skicka till Rotterdam i maj.

 

Hur väljs bidragen ut?

Som tidigare nämnt är det i skrivande stund (10:e oktober) inte helt känt hur omfattande Supernova 2020 kommer att bli. Däremot är det känt att en urvalsjury kommer att stå för jobbet att välja ut bidrag från antagningen som ska få tävla. Juryn sätts samman av LTV och kommer att bestå av branschfolk, vilka kommer att bedöma låtarna utifrån låtarnas struktur, artistens prestation och scenpersonlighet. Hur många bidrag som sedan väljs ut är som sagt okänt.

 

Lettland i Eurovision

Lettland debuterade år 2000 och fick en pangstart då gruppen Brainstorm tog bronset med låten ”My Star”. Året därpå (2001) gick det däremot sämre, men bara ett år (2002) senare skickades sångerskan Marie N (Marija Naumova) med låten ”I Wanna” och då blev det guld. Lettland fick därefter stå värd för Eurovision 2003, det senaste året då Eurovisionen bara avgjorts under en finalkväll.

Från 2003 och framåt har Lettland haft ideliga besvikelser i tävlingen. Med undantag för duon Walters and Kazhas ”The War Is Not Over” (2005) och Aminatas ”Love Injected” (2015) har Lettland antingen misslyckats kvala sig till finaler eller bara fått mittenplaceringar i finaler. Landet har också just nu rekordet i flest sistaplatser i semifinaler, totalt fyra stycken, ett rekord de delar med Schweiz.

I år (2019) var det gruppen Carousel som representerade Lettland med låten ”That Night”. Det blev en 15:e plats i semifinal för dem, och därmed tredje året på raken som Lettland inte gick till final. Så här såg deras framträdande ut:

 


 

Kommentera