Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Officiellt: Så avgörs Norsk Melodi Grand Prix 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Redan i mars 2019 kom beskedet att Norges uttagning Melodi Grand Prix skulle växa år 2020, och efter månader av rykten och obekräftade uppgifter kommer nu NRK med direkta besked.

Det har sedan våren 2019 varit känt att Norsk Melodi Grand Prix 2020 ska innehålla fler program än bara final, vilket är första gången sedan 2014 som uttagningen ser ut på det sättet. Det har också varit känt att det blir fem heats inför finalen med artister från olika delar av Norge. Men det är först nu som NRK går ut med mer information, vilket skedde i ett pressutskick den 12:e november. Anledningen till att NRK genomför en hel del ändringarna är att Norsk MGP firar 60 års-jubileum 2020.

 

Förändringarna

Uttagningen flyttar ut från Oslo

Till och börja med ska vi berätta att alla heats och finalen kommer att sändas från Trondheim. Det händer sällan att andra orter än just Oslo får finalen för Norsk MGP, senast det hände var i Stavanger 1989, alltså för mer än 30 år sedan! Den arena som tar emot tävlingen anno 2020 är H3 Arena. Biljetterna till alla heats och finalen släpps redan den 14:e november.

 

Hur blir då själva tävlingsupplägget?

NRK har valt ut 25 artister till tävlingen, men alla kommer inte behöva kvala till sig en finalplats. Istället har en jury valt ut fem av dessa 25 artister som blir direktkvalificerade till finalen. Vilka dessa fem är avslöjas först den 3:e januari 2020.

Resterande 20 artister som behöver kvala kommer att delas upp på fyra tävlande på fem heats. Respektive heat kommer att fokusera på en specifik region i Norge och de tävlande är bara från den regionen. Vilka regioner det gäller listar vi under tävlingsdatum lite längre ned i artikeln. I var och ett av de fem heaten kommer tv-tittarna få rösta vidare ett bidrag till finalen, vilket gör att tittarna utser fem bidrag. Totalt blir det alltså tittarnas fem framröstade och juryns fem för-valda artister som gör upp om segern i finalen.

Som tidigare nämnt presenteras de fem för-valda artisterna den 3:e januari. Därefter håller NRK inne med namnen på artisterna till heaten fram till måndagen före heatet äger rum. Detta högst troligt för att skapa mer spänning i grytan.

Programledarpresentationen är planerad till december 2019.

 

Tävlingsdatum

Så här ser tävlingsdatumen ut (inom parentes anges den region artisterna som tävlar är ifrån):

  • Heat 1: 11 januari (Sydnorge)
  • Heat 2: 18 januari (Östra Norge)
  • Heat 3: 25 januari (Centrala Norge)
  • Heat 4: 1 februari (Västra Norge)
  • Heat 5: 8 februari (Nordnorge)
  • Finalen: 15 februari

 

Vad tycker du om Norges förändringar? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen