Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Nytt upplägg för Norsk Melodi Grand Prix 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan början av mars i år har TV-bolaget NRK haft igång sin antagning till Norsk Melodi Grand Prix 2020, och nu några veckor senare kommer beskedet att man kommer att utöka nästa års uttagning med inte mindre än 5 program utöver själva finalen. Anledningen till förändringen är bland annat att NMGP fyller 60 år nästa år!

 

Hur ser det nya upplägget ut?

Trots att Eurovision 2019 ännu inte ens är avgjord har NRK redan börjat planera inför Eurovision 2020 och framförallt då på sin egen Norsk Melodi Grand Prix. Varje år sedan år 2015 har NRK valt att bara ha en enda finalkväll som resultat som gått av stapeln i Oslo Spektrum i Oslo. Men nästa års tävling, alltså år 2020 (för övrigt som är den första på decenniet 2020-talet), får ett helt annat upplägg. Enligt det besked som NRK gett nu kommer det att bli fem stycken deltävlingar där varje deltävling fokuserar på en specifik del av Norge gällande musiken och de tävlande. Sedan får publiken vara med och rösta fram vilka bidrag som ska ta sig till final för det stora avgörandet.

Totalt kommer 6 stycken program att produceras, lika många som Melodifestivalen håller igång, men det blir inget tal som någon slags turné. Nej, alla program kommer att sändas från huvudstaden Oslo. Exakta tävlingsdatum är ännu inte officiellt presenterade, utan det lär nog dröja ett tag till innan det blir officiellt.

 

Inte första gången med flerprogramsupplägg

Första gången i modern tid som NRK har använt sig av ett flerprogramsupplägg var år 2008. Då utökades säsongen med tre stycken heats och ett uppsamlingsheat innan finalen slutligen avgjordes. Samma upplägg användes sedan konsekvent varje år, även om det innehållsligt kunde förändras, fram till år 2011. Året därpå (2012) tog NRK bort “Sista chansen”-rundan men behöll det övriga upplägget. År 2014 var den senaste gången som systemet med flera program före finalen användes. Det året valde NRK att sända alla tre heaten i dagarna tre efter varandra istället för tre helger efter varandra. Från år 2015 och fram till 2019 har NRK istället konsekvent haft bara finalkväll som upplägg, men när det nya decenniet får sin ankomst kommer det bli nytt upplägg igen!

 

Kommentera gärna vad du tycker om det nya upplägget!

 

PS: För att skicka in bidrag till Norge så läs igenom denna artikel med all info om var du skickar in och när deadline är. För om du vill få med ett bidrag nästa år så måste du skicka in redan nu under våren!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen