Antagningen till Norsk Melodi Grand Prix 2020 öppen

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Norge blir det första landet som bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2020, och detta med anledning av att NRK redan nu (läs: den 2:a mars 2019) och fram till den 17:e maj 2019 har sin antagning till Norsk Melodi Grand Prix 2020!

 

Valet för 2019 inte klart – nu öppnar antagning 2020

I skrivande stund (eftermiddag 2:a mars) är det inte ens avgjort vilken artist och bidrag som kommer att representera Norge i Eurovision 2019, utan det valet blir klart sent ikväll (läs: den 2:a mars). Samma dag som finalen äger rum väljer alltså NRK att öppna antagningen till 2020 års Norsk Melodi Grand Prix – och kommer att hållas öppen under våren med stängning redan på den norska nationaldagen (den 17:e maj). Vill du därför säkra ditt norska bidrag till nästa år (2020) är det dags att skicka in redan nu!

– Inbjudan är öppen för alla som gör låtar. Detta är en unik chans att försöka fånga en plats i världens största musikkonkurrens. Vi är öppna för alla typer av musik inom en bred förståelse av popgenren. Det kan vara allt från hårdrock till tuggummipop, och allt däremellan, säger Stig Karlsen i en intervju på nrk.no.

 

För att komma till antagningen för Norsk Melodi Grand Prix 2020 så klicka på denna länk.

 

Tre nya regler till antagningen 2020

NRK välkomnar fortfarande vem som helst i världen att skicka in bidrag till uttagningen, men från och med 2020 måste varje bidrag ha minst en (1) norsk låtskrivare i teamet. Här handlar det helt enkelt om samarbete över gränserna!

Utöver detta får respektive kompositör/producent/artist/textförfattare max skicka in 3 bidrag vardera till NMGP 2020.

Deadlinen är som tidigare nämnt tidigarelagd och avslutas därmed fredagen den 17:e maj (2019).

 

Andra regler att hålla koll på

– För att tävla som artist måste man vara som yngst 16 år (senast fyllt detta i maj 2020). Det finns däremot ingen övre åldersgräns.

– Bidrag som skickas in måste vara nyskrivna originalverk som ni som gjort låten äger 100% upphovsrätten till. Ni får heller aldrig ha offentligt publicerat bidrag som ni väljer att skicka in till NMGP 2020, och detta gäller oavsett plattform.

– Bidragen behöver nu på demostadiet inte hålla sig inom någon speciell tidsgräns, men om bidraget väljs ut till tävlan får det inte vara längre än 3 minuter.

– Demobidrag behöver heller inte ha 100% kvalitet, utan så länge NRK förstår vad ni vill med ert bidrag är det okej.

 

Varför görs dessa ändringar?

NMGP-chefen Stig Karlsen sade i en intervju på nrk.no i november 2018 att ändringarna görs framförallt för att redaktionen vill få mer tid på sig att skapa en häftig show 2020. Eftersom att intresset att tävla i Norsk MGP ökat kraftigt de senaste åren (med över 1000 inskickade bidrag årligen) behövs tid för att kunna sålla, granska och slutligen hitta de bästa låtarna. Därefter ska man skapa kreativa nummer som behöver vara klara senast till senhösten. Istället för att avvakta med detta över sommaren vill man komma igång redan när 2019 års Eurovision är avklarad så att allt är redo att köra igång till vintern 2020.

I intervjun konstaterar Stig Larsen att det finns en stor risk att NRK kommer att få in betydligt färre bidrag till tävlingen 2020. Men det är poängen med det hela eftersom att NRK söker kvalitet före kvantitet. Valet av deadline för antagningen (17:e maj) är enligt Stig Karlsen satt för att disciplinera låtskrivare att skapa sina verk, skicka in dem till tävlingen och sedan fira nationaldagen med sina familjer.

 


 

Kommentera