Dags att skicka in bidrag till Finlands UMK 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. November är kommen och det innebär att antagningen till Finlands UMK 2020 har öppnat. Är du intresserad att skicka in bidrag är det dags att passa på, för antagningen stänger redan den 8:e november!

 

Vad har hänt?

Som vi kunde berätta redan i juni har Finlands nationella TV-bolag YLE igen valt att göra om sin Eurovision-uttagning UMK (även kallad Uuden Musiikin Kilpailuun, som på svenska översätts till Tävlingen för ny musik). Istället för att hålla en uttagning med flera artister och tävlingsbidrag valde YLE att artistvalet skulle göras internt medan bidraget skulle väljas genom UMK. Efter två år med den modellen slopas det nu och istället blir det en vanlig UMK-final som det såg ut före år 2017, innan systemet ändrades. Åtminstone gäller det att det blir en final där flera artister med olika tävlingsbidrag gör upp om segern. Om det sedan blir ytterligare ändringar återstår att se.

 

Final samma kväll som Sverige och Danmark

YLE har också bekräftat att finalen av UMK 2020 kommer att äga rum i Tammerfors lördagen den 7:e mars, alltså samma kväll som både Danmark och Sverige utser sina representanter till Rotterdam. Inför finalen kommer det inte att säljas några biljetter och det beror på platsbrist i arenan. Istället kommer det att vara möjligt att registrera sig för att få en plats. Detta kommer att starta i början av 2020.

 

Från antagning till avgörande

För att hitta bidrag till tävlingen har YLE öppnat en allmän antagning som pågår till och med den 8:e november kl. 23:59 (finländsk tid). Därefter utser YLE en expertjury som får välja ut de tävlingsbidrag som går vidare i tävlingen, dvs. som får tävla i finalen. De tävlande som sedan går vidare i processen kommer att på nytt behöva skicka in en slutgiltig version av sitt bidrag via skivbolag eller annat som man tillhandahåller.

I själva finalen kommer det sedan att vara delad omröstning mellan tittarna och jury om vilket bidrag som ska vinna. Skulle tittaromröstningen misslyckas kommer juryns dom att gälla.

 

Vill du tävla – se hit

Om du är intresserad att skicka in bidrag ska du klicka här.

Vid uppladdningen behöver du skicka in en demoinspelning i mp3-format, en presentationsvideo på max fyra (4) minuter, två fotografier i .jpg-format (lodrätt och vågrätt) på den/de artist/er som är tilltänkt att framföra bidraget, en biografi om artisten/artisterna som även innehåller länkar till deras sociala medier samt den utskrivna låttexten i .doc-, .pdf- eller .rft-format.

Notera att tävlingen är öppen för alla, dock kräver YLE att minst en person i låtskrivarteamet samt minst en av huvudsolisterna måste vara finländsk medborgare och/eller vara permanent bosatt i Finland.

PS: Har du några frågor är det bara att mejla dem till produktionen på umk@yle.fi

 

Regler för att tävla

Nedan följer en sammanfattning av hur regelverket ser ut:

 

– Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på vare sig analoga som digitala plattformar. Det är också YLE som avgör när de utvalda tävlingsbidragen får släppas för allmän spelning.

– När ni skickar in bidrag gör ni det med demoversioner, dock ska den/de (solist eller band) som sjunger på demon vara tilltänkt artist i tävlingen!

– Demon måste vara av högsta kvalité och det ska framgå hur ni vill arrangera låten om den väljs ut. Demon får inte skickas vidare till andra länders uttagningar.

– Tävlingsbidraget måste på scenen kunna framföras på max tre (3) minuter.

– Språket är valfritt, däremot får texten inte vara politisk eller kränkande, ej heller innehålla svordomar och kommersiella budskap.

– Den/de artist/er som ska framföra tävlingsbidraget måste vara minst 16 år gammal och det fyllt senast den 1:a maj 2020. Det finns ingen övre åldersgräns.

– Mellan 1-6 personer tillåts framträda per tävlingsbidrag.

– Alla framträdanden görs till förinspelad musik, däremot måste sången framföras live. Instrument på scenen ska ses som rekvisita.

 

Andra regler i leken

Förutom dessa regler finns separata regler i övriga villkor som är bra att känna till, vilka bland annat går igenom upphovsrätt och ersättningar till låtskrivare och artister. Det handlar även om vilka rättigheter och skyldigheter som YLE ger till de som tävlar.

Det är även värt att nämna att YLE kommer att ha ensamrätt till det material som produceras under säsongens gång, vilket även gäller för obruten tid. De äger dessutom hela rättigheterna till reglerna och kan ändra dessa när och hur mycket de vill. YLE äger också rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera