Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

YLE slopar internvalet till UMK 2020 – kör allmän uttagning (som det såg ut före 2018)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter två år med att ha valt artist internt och låt genom en mindre UMK-final har nu finska YLE beslutat sig för att till UMK 2020 återgå till en öppen urvalsprocess igen. Hur formatet blir i detalj är dock i skrivande stund inte publicerat.

YLE har således bekräftat Finlands deltagande i Eurovision 2020 samt bekräftat att det blir en förändring av uttagningsprocessen UMK. Men vi tar det lite från början…

 

Bakgrund

De senaste två åren (2018 och 2019) valde YLE att låta Finlands artistval till Eurovision ske internt och därefter hålla en mindre final för att utse artistens tävlingsbidrag. Första gången, i Lissabon 2018, blev det sångerskan Saara Aalto som valdes ut. I UMK-finalen valdes hennes tävlingsbidrag ut – låten Monsters“, som i Eurovision lyckades ta Finland tillbaka till Eurovisionfinalen för första gången på fyra år, även om det sedan slutade med att Saara kom näst sist. I år (2019) var det istället duon Darude feat. Sebastian Rejman som fick erbjudandet, men deras låtLook Away tog sig inte från semin utan stannade på allra sista plats i första semifinalen. En riktig bottennotering med andra ord!

 

Så vad händer nu?

YLE rapporterade i början av juni (2019) att man till UMK 2020 väljer att förändra processen igen. Istället för att välja artist internt för tredje året på raken kommer det att bli en öppen process. Exakt hur det ska gå till är inte riktigt känt än (regelverket släpps senare), däremot kommer en antagning hållas öppen mellan den 1:a och 8:e november för intresserade låtskrivare.

Det ska också tilläggas att i en UMK-webbenkät som YLE gjorde i maj (2019) svarade en övervägande majoritet (53 procent) av de 849 som svarat att man helst ville se en öppen process i UMK 2020. Näst flest (36 procent) valde alternativet att låta tre artister tävla där publiken är med och röstar fram både artist och bidrag, medan knappt 3 procent ville se en fortsättning på samma metod man haft sedan 2018 (internval av artist, publiken och jury väljer låt).

Kommentera gärna vad du tycker om denna förändring!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen