Yle bekräftar: Nationell final till ESC 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter två år med att ha valt artist internt och låt genom en mindre UMK-final har nu finska YLE beslutat sig för att till UMK 2020 återgå till en öppen urvalsprocess igen. Hur formatet blir i detalj är dock i skrivande stund inte publicerat.

YLE har således bekräftat Finlands deltagande i Eurovision 2020 samt bekräftat att det blir en förändring av uttagningsprocessen UMK. Men vi tar det lite från början…

 

Bakgrund

De senaste två åren (2018 och 2019) valde YLE att låta Finlands artistval till Eurovision ske internt och därefter hålla en mindre final för att utse artistens tävlingsbidrag. Första gången, i Lissabon 2018, blev det sångerskan Saara Aalto som valdes ut. I UMK-finalen valdes hennes tävlingsbidrag ut – låten Monsters“, som i Eurovision lyckades ta Finland tillbaka till Eurovisionfinalen för första gången på fyra år, även om det sedan slutade med att Saara kom näst sist. I år (2019) var det istället duon Darude feat. Sebastian Rejman som fick erbjudandet, men deras låtLook Away tog sig inte från semin utan stannade på allra sista plats i första semifinalen. En riktig bottennotering med andra ord!

 

Så vad händer nu?

YLE rapporterade i början av juni (2019) att man till UMK 2020 väljer att förändra processen igen. Istället för att välja artist internt för tredje året på raken kommer det att bli en öppen process. Exakt hur det ska gå till är inte riktigt känt än (regelverket släpps senare), däremot kommer en antagning hållas öppen mellan den 1:a och 8:e november för intresserade låtskrivare.

Det ska också tilläggas att i en UMK-webbenkät som YLE gjorde i maj (2019) svarade en övervägande majoritet (53 procent) av de 849 som svarat att man helst ville se en öppen process i UMK 2020. Näst flest (36 procent) valde alternativet att låta tre artister tävla där publiken är med och röstar fram både artist och bidrag, medan knappt 3 procent ville se en fortsättning på samma metod man haft sedan 2018 (internval av artist, publiken och jury väljer låt).

Kommentera gärna vad du tycker om denna förändring!

 


 

Kommentera