Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2020: Portugal väljer representant genom traditionella Festival da Canção

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals medverkan i Eurovision 2020 och samtidigt meddelat att man fortsätter med uttagningen Festival da Canção för att välja sin representant till tävlingen.

 

Hur ser upplägget ut?

Enligt ESCToday.com, som varit i kontakt med TV-bolaget RTP, kommer upplägget för Festival da Canção 2020 bli snarlikt med hur det sett ut de senaste åren. Detta innebär att RTP har för avsikt att bjuda in 14 låtskrivare samt två låtskrivare från varsin egen antagning som får komponera och göra varsitt bidrag samt ta fram en artist till sitt bidrag som sedan får tävla i uttagningen.

RTP beräknar att ha 16 tävlande akter och dessa kommer att få genomgå två semifinaler, där sedan ett antal akter kommer att kvala in till den avgörande finalen. Exakta tävlingsdatum är inte presenterade än mer än att de är preliminärt satta till februari/mars 2020.

 

Hur tillsätts jokerplatserna?

De två jokerplatserna tillsätts genom två olika uttagningar. Den första sker i radiotävlingen Master Class competition i Antena 1 Radio, vars plats går till en låtskrivare som tidigare inte givit ut musik (jämför med t.ex. det f.d. momentet Webbjokern i Melodifestivalen). Den andra platsen tillsätts via en öppen antagning där vem som helst som innehar portugisiskt medborgarskap och/eller är permanent bosatt i Portugal har rätt att senast den 15:e oktober 2019 skicka in bidrag till mejladressen festivaldacancao@rtp.pt

Mer info om bidragen, artisterna och mer utvecklande tävlingsregler följer i ett senare skede.

 

Portugal: Från förluster till storseger till fler förluster

Fram till 2017 var Portugal det land som tävlat längst i Eurovision utan att ha vunnit tävlingen, då landet endast hade en sjätteplats i finalen 1996 som bästa resultat. Men 2017 kom Salvador Sobral och slog Europa med storm med sin Amar Pelos Dois, som inte bara vann utan slog alla tiders poängrekord! Rekordet hade även slagits om det gamla poängsystemet (2009-2015) behållits. År 2018 gick Portugal därför stå värd för tävlingen och på hemmaplan tävlade Cláudia Pascoal med låten O Jardim som kom på 26:e och därmed sista plats i finalen. Anno 2019 blev det artisten Conan Osiris som med sin “Telemoveis” skulle charma Europa och Australien, men det lyckades han inte med, utan Portugal fick nöja sig med femtonde plats i sin semifinal.

Så här såg Conans liveframträdande ut i semifinalen:


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen