Eurovision 2020: Ännu en säsong med ”Australia Decides”

NATIONELLA UTTAGNINGAR. År 2019 var första gången som Australiens nationella TV-bolag SBS lät jury och publik bestämma vilken artist som skulle få representera Australien i Eurovisionen. Nu i slutet av augusti 2019 har SBS lämnat besked att de fortsätter med samma uttagningsform även till Eurovision 2020.

 

Hur ser upplägget ut?

Enligt vad som meddelats nu i augusti 2019 av SBS kommer 2020 års version av Eurovision – Australia Decides vara snarlik 2019 års version. Man kommer således att hålla i en enda finalkväll där jury och/eller publiken kommer att få rösta fram en tävlande som får representera Australien i Eurovision 2020.

Finalen är planerad att äga rum den 8:e februari*, och kvällen före genomförs en slags förkväll som däremot inte TV-sänds. Programledare blir åter radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst.

Hela uttagningen produceras av SBS och deras partner Blink TV och kommer att avgöras i Gold Coast Convention and Exhibition Centre. Biljettförsäljningen är redan igång, se mer om det här.

* Finalen kommer att sändas på kvällen i Australien, vilket motsvarar tidig eftermiddag i Sverige (räknat med alla tidszoner).

 

Vilka tävlar?

Just nu har SBS en antagning igång för intresserade låtskrivare, och om man är intresserad är det via denna länk som antagningen sker från. SBS manar alla låtskrivare, både etablerade och oetablerade, att ansöka med så många bidrag man själv vill och kan. Något mer konkret regelverk har vi däremot inte hittat.

De bidrag som SBS anser är bäst kommer att väljas ut till tävlingen. Vilka bidrag det blir kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

 

Australien i Eurovision Song Contest

År 2020 blir det sjätte året på raken som Australien deltar i Eurovision Song Contest. Landet deltog första gången som en specialinbjuden gäst i Eurovisionens 60-årsjubileum i Wien 2015. Alla år därefter har erbjudandet omvandlats till en mer eller mindre specialinbjuden plats i startfältet, även om SBS har behövt söka specialtillstånd från EBU (eftersom att SBS bara är en ”associerad medlem”, dvs. ej fullvärdig medlem till EBU). Men från 2019 och fem år framåt slipper de göra detta då EBU har gett SBS ett förlängt tillstånd att delta i Eurovision Song Contest.

Resultatmässigt har det gått väldigt bra för Australien, för på de hittills fem försök som har varit har landet aldrig missat en enda finalplats (första gången fick de gratis finalplats) och har fyra av fem gånger kommit topp 10. I år (2019) var det sångerskan Kate Miller-Heidke med låten “Zero Gravity“ som representerade Australien. Det blev till sist en fin niondeplats som resultat i finalen.

Så här såg liveframträdandet ut i finalen:

 


 

Kommentera