Ännu en säsong med X Factor som uttagning på Malta (till Eurovision 2020)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Till dig som trodde att Malta skulle återgå till sin klassiska MESC-uttagning igen 2020 kan vi bara beklaga. För nu är det nämligen officiellt bekräftat från Maltas nationella TV-bolag PBS/TVM att man för andra året på raken kommer att välja sin artist från uttagningen X Factor Malta.

År 2019 var första gången som PBS/TVM genomförde en säsong med programmet X Factor, där man samtidigt valde ut sin representant till Eurovision Song Contest. Detta efter flera år av sin klassiska MESC-uttagning. Istället för att ha en uttagning med antingen semis och/eller bara final med ett antal tävlande kom nu uppdraget att gå via talangtävlingen X Factor. Resultatmässigt var det en framgångssaga, åtminstone eftersom att Malta lyckades kvala sig vidare till Eurovision-finalen, där landet inte varit på två år. Nu fortsätter alltså landet på samma spår, med att välja artisten via X Factor medan låten blir en intern historia.

 

Säsongsstart och upplägg

Den andra säsongen av X Factor startade redan den 6:e oktober och kommer att pågå under hela hösten 2019. I januari 2020 tar livesändningarna över och finalen är planerad att hållas i början av februari. Det finaldatum som TVM nu angivit är satt till den 8:e februari. TV-personligheten Ben Camille är programmets värd för hela säsongen.

Talangprogrammet X Factor har sänts i ett otal länder över hela världen, och 2019 var Malta näst på tur att göra sin första säsong. Programmets upplägg liknar t.ex. Idol, dvs. det innehåller en mängd olika auditionsprogram där jury och/eller tv-tittarna successivt gallrar ned ett startfält från många sökande tills bara vinnaren återstår. I Maltas första säsong tog sig till sist 12 tävlande vidare till de avgörande livesändningarna som var slutgallring inför finalen. Hur många som tar sig vidare anno 2020 är inte känt.

Programmets jury består även i denna säsong av kvartetten Howard Keith Debono, Ray Mercieca, Alexandra Alden och Ira Losco. Den sistnämnde har tävlat för Malta i Eurovision 2002 (med låten “7th Wonder”) och 2016 (med låten ”Walk on Water”). Vid det första försöket var var bara 12 poäng från att ta hem segern från Lettland, även om det den gången slutade med silver. Vid andra försöket blev det förvisso finalkvalificering men endast en 12:e plats.

 

Malta i Eurovision 2019

År 2019 var det Michaela Pace som representerade Malta i Eurovisionen. Trots teknikstrul på repetitionerna lyckades de göra ett felfritt framträdande och tog Malta till en efterlängtad finalplats, något landet inte haft sedan Ira Losco 2016. I finalen fick Michaela gå ut först av alla och hamnade på 14:e plats totalt sett, dvs. precis mitt i finalresultatet.

Så här såg hennes liveframträdande ut i finalen:

 


 

Kommentera