Nya regler i 2020 års italienska San Remo-festival

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Italienska RAI har nu i oktober bekräftat att man återigen kommer att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovisionen via den klassiska och framgångsrika San Remo-festivalen. År 2020 firar man 70-årsjubileum och det införs lite nya regler i leken, framförallt för artisterna som vill tävla i Rotterdam.

 

Vad är nytt?

San Remo-festivalen avgörs alltså för 70:e gången år 2020 och den kommer att hållas under fem kvällar i rad i februari 2020 (exakta datum är mellan den 4:e och 8:e februari). Totalt kommer 20 akter (fyra färre mot året innan) att tävla om segern i kategorin Campioni (Big Artists) vilket också är den kategorin som Eurovision-representanten kommer att hämtas från. Detta är nu bekräftat enligt de regelverk som RAI nu har offentliggjort. Förutom det har RAI också stängt dörren för att ta in artister från Nykomlingskategorin, något man annars höll öppet anno 2019.

 

Fler förändringar

För alla som följer den italienska Eurovisionuttagningen har RAI de tidigare åren sagt att vinnaren i finalen blir tillfrågad att åka till Eurovision, men att det inte är något tvång. Nu ändras den formuleringen till att omfatta att RAI inför tävlingen vill veta vilka artister som är intresserade av Eurovision-biljetten. Således, skulle en artist som inte är intresserad av att göra Rotterdam-resan i maj vinna San Remo 2020 kommer RAI att välja ut en av de andra tävlande.

Ytterligare förändringar är att de omröstningar som görs under veckan innan finalen förändras, bland annat får tittarna inte vara med och rösta förrän i själva finalprogrammet. Fram till dess är det olika typer av jurykonstellationer som gäller. I själva finalen, den 8:e februari, kommer resultatet att avgöras av en kombination av tre olika typer av jurygrupper och av tv-tittarna.

Det finns såklart ytterligare saker som justeras/är kvar sedan tidigare. Vänligen se reglerna för detta.

 

Schemat dag för dag

Så här ser schemat ut för uttagningen dag för dag i februari (med reservation för ev. förändringar):


I första programmet, som sänds den 4:e februari, framförs 12 av 24 bidrag i Campioni-kategorin. En omröstning genomförs men ingen åker ut. Samma kväll framförs även fyra bidrag i Nykomlingskategorin, där två bidrag röstas vidare till semifinalprogrammet.


Dagen därpå, den 5:e februari, framförs resterande 12 Campioni-bidrag. Även här görs en omröstning men ingen åker ut. Samma kväll framförs även de sista fyra bidragen i Nykomlingskategorin, där två bidrag röstas vidare till semifinalprogrammet.


Under den tredje kvällen, den 6:e februari, framför respektive artist i Campioni-kategorin en cover på valfri tidigare San Remo-bidrag. Det genomförs en omröstning men inte nu heller leder den till någon utslagningsprocess. Samma kväll genomförs semifinalen i Nykomlingskategorin där lika delar jury- och tittarröstning avgör vilka två bidrag som går till Nykomlingsfinalen.


Den fjärde kvällen, 7:e februari, tävlar åter alla 20 Campioni-artister med respektive tilltänkt tävlingsbidrag. Pressens jury får rösta, men fortfarande åker ingen ut. Samma kväll koras också en vinnare i Nykomlingskategorin, men som tidigare nämnt får den vinnaren inte chansen att tävla i Eurovision 2020!


När det så är dags för det femte och avslutande programmet – själva finalen den 8:e februari, då avgörs det på riktigt vilken artist som ska vinna San Remo 2020 i Campioni-kategorin! Med lika delar jury- som tittarröstning avgörs först en topp tre av alla 24 bidrag, sedan utses vinnaren.

Om denna artist/grupp har meddelat sig villig att åka till Eurovision i Rotterdam så är det då klart med artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget). I annat fall går stafettpinnen över till RAI som får utse en representant internt. Högst sannolikt kommer de då att välja någon av de som tävlat i San Remo, men det kan lika gärna bli någon utomstående artist.


 

Italien i Eurovision 2019

Ända sedan Italien återkom till Eurovision år 2011 och blev en del av de direktkvalificerade gänget (som innan dess hette ”Big Four”, numera ”Big Five”) har man levererat positiva resultat nästan varje år. På återkomståret blev man tvåa och därefter har landet blivit topp tio alla gånger utom två (2014 och 2016). Man har dessutom lyckats ta ytterligare ett silver och ett brons på de här åren. Inte illa!

Senaste silvret kom i år (2019) med sångaren Mahmood och hans ”Soldi” som klev in i San Remo som en joker i leken från Nykomlingskategorin. Som tidigare nämnt är den vägen stängd 2020, men 2019 var den öppen. Förutom segern i San Remo blev det nästan seger också i Eurovision med en marginal på bara 26 poäng. Trots att det inte blev någon italiensk seger i Tel Aviv så har ”Soldi” varit en succé och på mindre än 6 månader har låten lyckats gå om Loreens ”Euphoria” i antalet streams. Det är inte dåligt!

Så här såg Mahmoods framträdande ut i finalen i Tel Aviv:

 


 

Kommentera